UniCredit lūdz ECB apstiprinājumu lielākām Commerzbank akcijām

UniCredit cenšas saņemt Eiropas Centrālās bankas apstiprinājumu, lai iegūtu līdz 30% Commerzbank akciju, kas, iespējams, izraisītu Vācijas otrā lielākā kredītdevēja pēc aktīvu apjoma pilnīgu pārpirkšanu.

Kā ziņots, Itālijas aizdevējs UniCredit gatavojas iesniegt pieteikumu Eiropas Centrālajai bankai (ECB), lūdzot atļauju palielināt savu līdzdalību Vācijas uzņēmumā Commerzbank AG līdz pat 30%, otrdien ziņoja Il Messaggero.

Šī ziņa izraisīja strauju Commerzbank akciju kāpumu, sasniedzot 15,85 eiro, bet pēc tam nedaudz atkāpjoties – līmenis, kāds nav bijis vērojams kopš 2012. gada. Arī UniCredit akcijas pēc šīs ziņas pieauga par 0,6 %.

Sākotnējā akciju iegāde

Šis solis seko pēc tam, kad pagājušajā trešdienā UniCredit nesen iegādājās 9 % Commerzbank akciju.

Itālijas banka iegādājās 4,5% no Vācijas valdības un vēl 4,5% no valsts investoriem. Tādējādi valdības līdzdalība Commerzbank samazinājās līdz 12%, lai gan tā joprojām ir lielākais akcionārs.

Vācijas valdībai pieder ievērojama Commerzbank akciju daļa, kopš tā 2008. gada globālās finanšu krīzes laikā bankā ieguldīja 18,2 miljardus eiro.

Šī nesenā pārdošana UniCredit ir pirmais solis, ko valdība sper, lai samazinātu savu līdzdalību, kā norādīts 7. septembra paziņojumā presei: “Federālā valdība plāno samazināt savu līdzdalību Vācijas bankā Commerzbank.”

UniCredit jau iepriekš bija paudusi nodomu pārsniegt 10 % līdzdalību Commerzbank, pagājušajā nedēļā paziņojot, ka tā lūgs regulatora atļauju, lai vajadzības gadījumā pārsniegtu 9,9 % slieksni.

Galvenajām īpašumtiesību robežvērtībām, tostarp 10%, 20%, 30% un 50%, ir nepieciešams ECB apstiprinājums.

Regulatīvā uzraudzība nodrošina, ka lielākie akcionāri ir piemēroti būtiskas līdzdalības iegūšanai finanšu iestādēs. Saskaņā ar Vācijas tiesību aktiem 30% īpašumtiesību daļa varētu izraisīt obligātu pilnīgu pārņemšanu. Avoti aģentūrai Reuters norādīja, ka Commerzbank steidzami apspriež aizsardzības stratēģijas.

ECB, visticamāk, plānu atbalstīs

Eiropas Savienības politiķi atbalsta pārrobežu banku apvienošanos, jo uzskata, ka tā ir būtiska ES konkurētspējas palielināšanai pasaules mērogā. Tās atbilst arī ES stratēģiskajiem plāniem izveidot integrētāku banku savienību vienotajā tirgū.

ECB prezidente Kristīne Lagarda nesen pauda atbalstu lielākai finanšu sektora integrācijai eiro zonā, minot, ka potenciālā UniCredit un Commerzbank apvienošanās tiktu atzinīgi novērtēta.

Pēc tam, kad UniCredit būs iesniegusi pieteikumu, iestādēm, tostarp Vācijas finanšu uzraudzības iestādei BaFin un ECB, būs no 60 līdz 90 dienām, lai sniegtu atbildi.

Tiek ziņots, ka valsts lielākā banka Deutsche Bank AG meklē iespējas, kā bloķēt darījumu. Ja UniCredit pilnībā pārņems Commerzbank, tas varētu radīt jaunu banku gigantu, kas varētu pārspēt Deutsche Bank kā Vācijas lielāko finanšu iestādi.

Reaģējot uz to, Deutsche Bank vadības komanda izstrādā aizsardzības stratēģiju, kas varētu ietvert atlikušo 12 % Commerzbank akciju, kas joprojām pieder Vācijas valdībai, iegādi.

Deutsche Bank 2019. gadā jau iepriekš bija iesaistījusies sarunās ar Commerzbank par potenciālu pārpirkšanu, taču diskusijas par apvienošanos izjuka, jo radās bažas par augstajām pārstrukturēšanas izmaksām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru