Patiesība par to, vai ziemā no automašīnas jānomazgā sāls

Pat vissiltākajai un maigākajai ziemai ir viena obligāta iezīme: ceļi tiek kaisīti ar sāli. Korodē ne tikai ledus, bet arī mūsu automašīnas.

Vismaz tā tas šķiet lielākajai daļai īpašnieku. Vai tā ir taisnība un kā pasargāt savu automašīnu no briesmām?

Nātrija hlorīds NaCl, kas ikdienā pazīstams kā galda sāls, joprojām ir līderis starp pretapledojuma ķimikālijām visā pasaulē. Par to, ka šī viela “grauž” visus sakausējumus uz dzelzs bāzes, nav vērts stāstīt. Protams, no tā cieš arī automašīnas, taču ne visas un ne vienmēr.

Kā sāls kaitē automašīnai

Jā, NaCl sāls izraisa koroziju un kaitē automašīnai. Taču tā aktīvi ietekmē to vai citu metālu, bet citus automašīnas materiālus neietekmē. Tāpēc salīdzinoši jaunu automobiļu īpašniekiem, kuriem visi aizsargpārklājumi ir atbilstošā stāvoklī, nevajadzētu īpaši baidīties no sāls. Galu galā automašīnai ar mērenu nobraukumu un līdz 4-5 gadu vecumam, visticamāk, ir neskarta laka un krāsa uz virsbūves un šasijas daļām, gumijas-bitumena mastikas uz apakšējās daļas un riteņu arkās, vaska plēves sliekšņos, durvīs un citos dobumos.

Taču ar laiku vai pēc liela nobraukuma uz virsbūves rodas metāla krāsas atlūzas – un šie punkti agrāk vai vēlāk kļūs par pirmo mērķi, ko bojās sāls šķīdums no ceļa.

Nereti uz automašīnas, kas vecāka par 8 – 10 gadiem un kas ekspluatēta lielpilsētā, bēdīgs skats ir apakšējā daļa. Precīzāk, ja tas ir kāda cienījama autoražotāja modelis, faktiskā apakšējā virsbūve un riteņu arkas būs labā stāvoklī un korozija būs tikai dažās vietās, kur bija traumatiski mastika bojājumi. Bet neaizsargāti vai slikti aizsargāti izplūdes sistēmas komponenti, dažādi stiprinājumi un dažkārt arī piekares detaļas bieži vien ir atklāti sarkanā krāsā – tas ir, sarūsējuši.

Ko ar to visu darīt un, pats galvenais, kā to novērst?

Vispirms paturiet prātā, ka, pat ja sāls nokļūst uz metāla, tūlītēja rūsēšana sāksies tikai ļoti lētiem automobiļiem, kuriem nav ne tikai cinkošanas, bet arī fosfātēšanas vai kvalitatīvas kataforētiskās grunts. Taču pēc dažiem mēnešiem vai pēc gada vai diviem pat vislabākais cinks var neizturēt, un uz automašīnas parādīsies pirmās rūsas rozes. Aptuveni to pašu var teikt par automašīnas apakšējo, neredzamo daļu.

Lasi vēl: Bez miltiem, bez cukura un bez cepšanas: ātra recepte gardam šokolādes desertam ar neticamu garšu

Tāpēc gluži loģiski rodas jautājums: vai šos procesus nav iespējams apturēt, nomazgājot sāli no automašīnas, tiklīdz tā nokļūst uz automašīnas? Tam ir zināma jēga, bet, no otras puses, automašīnas mazgāšanai ziemā ir savi draudi. Attiecīgi īpašniekam būtu jānosaka, no kā viņš baidās vairāk.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru