Eksperti atklāj, kā patiesībā tīrīt koka karotes

Koka karotes ir daži no visnoderīgākajiem virtuves rīkiem, kas vairumam no mums ir pa rokai. Tās ir īsts jebkuras virtuves pamatelements — tās ir lieliski piemērotas zupu, mērču vai pat kūku mīklas sajaukšanai. Tomēr tās var kļūt netīrākas par metāla vai plastmasas karotēm.

Koka karošu tīrīšana

Viens no populārākajiem veidiem, kā daudzi tīra koka karotes, ir to vārīšana. Bet vai tā tiešām ir laba ideja? Vai šī metode patiešām attīra koka karotes vai nodara vairāk ļauna nekā laba? Lūk, kas jums jāzina.

Daudzi TikTok lietotāji veido saturu, kas parāda, kā viņi vāra koka karotes, lai tās būtu tīras. Lielākā daļa lietotāju liek savas koka karotes un citus koka piederumus verdošā ūdenī no dažām minūtēm līdz pat 20 minūtēm. Šajos videoklipos ūdens kļūst brūns, jo karstais ūdens noņem gan lieko krāsvielu, gan nosēdušos traipus. Daži lietotāji to pat atkārto vairākas reizes. Netīrais ūdens pēc karošu vārīšanas šokē, jo parāda, cik patiesībā ir netīras koka karotes.

Kāpēc nedrīkst “vārīt” koka karotes?

Karošu trīšana verdošā karstā ūdenī izraisa koksnes izplešanos. Tas izraisa ne tikai plaisas, bet arī deformāciju. Tas ir tāpēc, ka koksne zaudē dabiskās eļļas, kas ir ļoti svarīgas gan lietderības, gan ilgmūžības saglabāšanai.

Lasi arī: 9 ģeniāli triki, kas palīdzēs nevainojami noņemt košļeni no apģērba

Labākais veids, kā tīrīt koka karotes

Koka karošu tīrīšana nav pārāk sarežģīta vai pārāk grūts darbs. Saskaņā ar virtuves piederumu ražotāja OXO eksperti Treisiju Godšalu, vislabāk ir mazgāt koka karotes ar rokām ar siltu ziepjūdeni (der jebkuras trauku ziepes, kas jums ir pa rokai), un pēc tam tās nekavējoties jānosusina. Jāizvairās no karošu mērcēšanas ūdenī, jo tas var izraisīt to deformāciju un plaisāšanu.

Tomēr, ja jūsu karotes ir īpaši netīras, Godšala iesaka izmantot cepamās sodas un ūdens maisījumu. “Vienkārši sajauciet abas sastāvdaļas kopā, lai izveidotu pastu, uzklājiet to uz karotēm un noskalojiet ar siltu ūdeni”. Jūs varat arī pastiprināt šīs vielas iedarbību, masu ierīvējot ar sūkli.

Godšala arī iesaka ik pēc dažiem mēnešiem koka karotēm uzklāt nelielu daudzumu pārtikai nekaitīgas minerāleļļas. Tas palīdz saglabāt koka karošu dabīgās eļļas, kā arī novērš to izžūšanu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru