Vairākums ES dalībvalstu saglabā noslēguma eksāmenus 12.klasei

Vairākumā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu skolas pakāpeniski atsāk mācības klātienē, taču skolu apmeklējums skolēniem ir brīvprātīgs, šāda informācija šodien izskanēja neformālajā ES izglītības ministru sanāksmē.

Tā kā Latvijā mācību gads noslēdzas jau maija beigās un ir viens no agrākajiem, salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm, mācību atjaunošana klātienē netika apspriesta. 20 dalībvalstīs prioritāte ir vidusskolas noslēguma eksāmenu kārtotāji.

Noslēguma eksāmeni paredzēti 19 dalībvalstīs, un tie notiks ar dažādiem pielāgošanās pasākumiem – pagarināti termiņi, pārskatīts saturs, samazināts eksāmenu skaits. Tikai astoņas dalībvalstis plāno atcelt vai ievērojami samazināt eksāmenu apjomu. Piemēram, Igaunija ir noteikusi, ka 12.klasēm eksāmeni ir brīvprātīgi. Tomēr šodien Igaunijas izglītības ministre informēja, ka vairākums vidusskolas beidzēju eksāmenus nolēmuši kārtot.

Vairākums ES dalībvalstu patlaban vēl apsver dažādus iestāšanās nosacījumus uzņemšanai augstskolās. 15 ES dalībvalstis ir pārcēlušas uzņemšanu augstskolās uz vēlāku laiku, taču vien dažas valstis min konkrētus datumus, šāda informācija šodien izskanēja neformālajā ES izglītības ministru sanāksmē.

Piemēram, Lietuva informēja, ka saistībā ar valsts noslēguma eksāmenu vidusskolēniem pārcelšanu par mēnesi, tā pagarinās uzņemšanu augstskolās līdz 11.septembrim un mācības plāno uzsākt 14.septembrī.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska aicināja ES dalībvalstis arī turpmāk maksimāli saglabāt studentu mobilitātes garu visā Eiropā, atbalstot un izmantojot Erasmus+ programmas dotās iespējas kopīgu projektu īstenošanai un apmaiņai.

Latvija, tāpat kā Īrija, izsūtījusi vēstuli dalībvalstīm, kurā lūdz respektēt Latvijas situāciju, ka vidējās izglītības sertifikāts tiks izsniegts no 24.jūlija.

Šodien, 2020.gada 18.maijā, notika trešā ES izglītības ministru neformālā videokonference. ES dalībvalstis regulāri apmainās ar informāciju par veiktajiem pasākumiem un nākotnes plāniem izglītībā, ņemot vērā COVID19 izraisīto krīzi, tostarp izglītības iestāžu slēgšanu un attālinātā mācību procesa nodrošināšanu, Vese***as un drošības pasākumu ievērošanu izglītības iestādēs, atsākot klātienes mācību procesu, konsultācijas vai eksāmenus, vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanu iekļauties izglītības procesā, kā arī dažāda veida atbalstu, tostarp arī ES finansējuma iespējas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru