Telpaugiem sāk dzeltēt lapas: cēloņi un cīņas metodes

Vakar telpaugi bija sulīgi zaļi un ziedu pārpilnībā, bet šodien uz lapām parādījās dzeltenas nokrāsas. Pēc dažām dienām pirmā lapa kļuva pilnīgi dzeltena un nokrita.

Vai ir pienācis laiks celt trauksmi? Pieredzējuši puķu audzētāji jums pateiks, ka jānošķir dabiska lapu novecošanās no iepriekš veselu augu infekcijas gadījumiem.

Tā kā augu augšanas pamatnosacījumi ir laistīšana, apgaismojums, temperatūra un barošana, ir lietderīgi meklēt to neievērošanas vai pārkāpšanas iemeslus un mēģināt situāciju labot.

Ūdens trūkums vai pārpalikums

Ja augsne ir pāržuvusi, visvienkāršākais risinājums ir labi samitrināt dobi un pēc tam izvairīties no šādas izžūšanas, īpaši karstajā sezonā. Daži augi slikti panes augstu apkārtējās vides temperatūru.

Vēl sliktāk, ja zieds ir laistīts biežāk, nekā nepieciešams, un augsne podā ir ļoti mitra.

Tas var izraisīt sakņu puvi, un dzeltenas lapas būs pirmais signāls par iespējamo auga bojāeju. Tāpēc pārtrauciet laistīšanu, līdz augsne ir pilnīgi sausa, pēc tam jāpārstāda zieds citā podā, rūpīgi pārbaudot saknes un likvidējot puvi, ja tā vēl ir parādījusies.

Jaunajā podā obligāti jābūt drenāžai – tā var būt keramzīts, agroperlīts podiņa apakšā vai virs zemes. Stingri ievērojiet zieda laistīšanas režīmu – nepārlaistiet, bet arī nelejiet līdz pašai malai. Labāk izmantot mīksto ūdeni vai krāna ūdeni.

Caurvējš

Lielākā daļa istabas augu ir cēlušies no tropu zemēm, tāpēc tie ir jutīgi pret temperatūras svārstībām un pret caurvēju. Tiem nepatīk arī tieša gaisa plūsma no ventilatoriem un gaisa kondicionētājiem. Tēlaini izsakoties, tie var saaukstēties, un par to liecina nenormāla lapu dzeltēšana.

Jūs varat glābt ziedu, vienkārši pārvietojot to uz tādu telpas daļu, kur gaisa plūsmas ir izkliedētas vai nav spēcīgas gaisa kustības.

Jāņem vērā arī telpas mikroklimats.

Ziemā apkures dēļ gaiss var būt sauss, tāpēc jārūpējas par savlaicīgu mitrināšanu, kas noder ne tikai augiem, bet arī cilvēkiem.

Saules apdegums vai pastāvīga ēna

Saules gaismas trūkums ir biežs istabas augu, īpaši tropu augu, kaišu cēlonis. Lai gan arī pārmērīga saules gaisma, īpaši tiešie saules stari, var izraisīt bojājumus, līdz pat lapu apdegumiem.

Tāpēc puķes jānovieto, ņemot vērā to dabiskās īpašības – kādam tuvāk gaismai vai pat uz balkona, bet kādam labāk uzturēties ēnā.

Ļoti svarīga ir telpas atrašanās vieta – vai logi ir saulaini vai ēnaini, kas nosaka dienas laikā saņemtās dabiskās gaismas daudzumu.

Ja puķēm nepieciešama laba gaisma, bet tās nepietiek dabas parādību dēļ, ieteicams papildus izmantot mākslīgo apgaismojumu, piemēram, luminiscences lampas.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru