Šveices regulators izmeklē Credit Suisse pēdējos darbības

Šveices finanšu tirgus regulators FINMA pasūtīja revīziju par Credit Suisse rīcību saistībā ar notikumiem, kas noveda pie tās bankrota 2023. gadā, kad banku iegādājās tās ilggadējais konkurents UBS, svētdien ziņo Šveices laikraksts Sonntags Zeitung.

Laikraksts norāda, ka FINMA izskata 15 mēnešus pirms valsts organizētās apvienošanās pagājušā gada martā, un šajā nolūkā, kā ziņo laikraksts, tika aptaujāti gandrīz ducis pašreizējo vai bijušo abu banku darbinieku.

Lai veiktu revīziju par Credit Suisse krīzes pārvaldību, FINMA bija pasūtījusi advokātu birojam Wenger Plattner, kas veica intervijas, ziņoja laikraksts.

Šī iecelšana notika pēc tam, kad, kā raksta laikraksts, tika izdots “slepens” rīkojums, ar kuru FINMA 2023. gada septembrī informēja bankas, ka tā vēlas pārbaudīt, kā Credit Suisse risināja krīzi. Darbinieku intervijām būtu jāparāda, vai Credit Suisse toreizējā vadība ir maldinājusi iestādes, norādīja laikraksts.

FINMA, Šveices Finanšu ministrija un Šveices Nacionālā banka neatbildēja uz Reuters lūgumiem sniegt komentārus. Wenger Plattner un UBS atteicās sniegt komentārus.

Izmeklēšana aptver tādus jautājumus kā, piemēram, kad kļuva skaidrs, ka Credit Suisse vairs nevar glābt, kāda bija bankas likviditāte, kā izskatījās tās pašu kapitāls un kāda kopumā bija tās vadība, raksta laikraksts.

FINMA decembrī publicētajā ziņojumā norādīja, ka Credit Suisse bija tuvu sabrukumam vairākus mēnešus pirms tās pārņemšanas, un iebilda pret stingrākām pilnvarām banku uzraudzībai.

Paredzams, ka Šveices parlamenta komiteja, kas izmeklē, kā iestādes risināja Credit Suisse sabrukumu, savu ziņojumu iesniegs vēl šogad.

Šveices iestādes aprīlī noteica pasākumu kopumu, tostarp stingrākas kapitāla prasības UBS, lai novērstu Credit Suisse sabrukuma atkārtošanos.

Paredzams, ka Parlaments apspriedīs šos priekšlikumus pēc parlamentārā ziņojuma publicēšanas.

Atgādināsim, ka 2023. gadā pēc ievērojamām finansiālām grūtībām un investoru uzticības zaudēšanas Credit Suisse ar valdības starpniecību iegādājās UBS. Šī apvienošanās bija viens no ievērojamākajiem notikumiem finanšu nozarē, kuras mērķis bija stabilizēt Credit Suisse darbību un integrēt tās pakalpojumus ar UBS plašo globālo tīklu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru