Brisele vēršas pret Ķīnu PTO saistībā ar “apšaubāmu” ES piena produktu pārbaudi

Eiropas Komisija ir spērusi pirmos soļus, lai apstrīdētu Ķīnas antisubsidēšanas izmeklēšanu attiecībā uz dažiem bloka piena produktu eksporta produktiem, apgalvojot, ka tā ir balstīta uz “apšaubāmiem apgalvojumiem un nepietiekamiem pierādījumiem”, un aicinot to nekavējoties izbeigt.

Paziņojums pirmdienas rītā paver ceļu konsultācijām Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), lai atrisinātu strīdu, pirms tas vēl vairāk saasinās.

Ķīnas pārbaudi, ko pieprasīja divas valsts atbalstītas rūpniecības grupas, augusta beigās sāka Tirdzniecības ministrija, un tās mērķis ir ES subsīdijas svaiga un kausēta siera, zilā siera un citu siera, piena un krējuma produktu ražošanai. Ministrija pārbaudīja astoņas dalībvalstis – Austriju, Beļģiju, Horvātiju, Čehiju, Somiju, Īriju, Itāliju un Rumāniju.

Šis solis tika plaši uzskatīts par atbildes reakciju, jo tas nāca mazāk nekā 24 stundas pēc tam, kad Komisija pēc deviņus mēnešus ilgušas izmeklēšanas atjaunināja savu priekšlikumu piemērot papildu tarifus līdz pat 36,3 % apmērā Ķīnā ražotu elektrisko transportlīdzekļu (EV) importam.

Ķīna apsūdzēta par Eiropas tirgum paredzēto elektrisko transportlīdzekļu subsidēšanu

Brisele ir apsūdzējusi Pekinu, ka tā saviem elektromobiļiem piešķir subsīdijas, lai mākslīgi samazinātu to mazumtirdzniecības cenu un izspiestu Eiropas uzņēmumus no ienesīgā tirgus. Ierosinātie nodokļi, kas atšķiras atkarībā no zīmola, ir paredzēti, lai kompensētu šo finansiālo neizdevīgumu un nodrošinātu godīgāku konkurenci starp ES un Ķīnas EV ražotājiem.

Jau no paša sākuma Ķīnas amatpersonas ir stingri apstrīdējušas Komisijas secinājumus, nosaucot tos par “klaju protekcionismu”, kas “konstruē un pārspīlē tā sauktās subsīdijas”. Valsts pakāpeniski sāka vairākas pārbaudes attiecībā uz jutīgiem ES eksporta produktiem, piemēram, piena produktiem, cūkgaļu un brendiju, radot bažas par gaidāmo tirdzniecības karu.

Tomēr aizkulisēs Pekina centās panākt sarunu ceļā atrisināt strīdu par EV un pasargāt vietējos uzņēmumus no augstajiem tarifiem, kas tiktu noteikti papildus jau esošajai 10% likmei.

Šie centieni pilnībā izpaudās pagājušajā nedēļā, kad Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis, kas atbild par tirdzniecību, Briselē tikās ar Ķīnas tirdzniecības ministru Vangu Ventao. Lai gan sanāksmē neizdevās panākt izrāvienu, abas puses vienojās pastiprināt sarunas. Gaidāms, ka dalībvalstis līdz oktobra beigām rīkos izšķirošo balsojumu par priekšlikumu par Eiropas elektronisko transportlīdzekli.

Nesaskaņas turpinās, neraugoties uz sarunām, kuru mērķis ir izbeigt strīdu

Pirmdienas paziņojums skaidri parāda, ka, neraugoties uz diplomātiskajiem centieniem, spriedze joprojām ir liela. Paziņojumā presei Komisija nosoda Pekinas “ļaunprātīgo rīcību” un sola aizsargāt Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP), kas ir ES lauksaimniekiem paredzētā daudzmiljardu subsīdiju programma.

“Ķīnas veiktā izmeklēšana par ES piena produktiem ir balstīta uz apšaubāmiem apgalvojumiem un nepietiekamiem pierādījumiem, tāpēc mēs turpināsim to enerģiski apstrīdēt visās pieejamās vietās, vienlaikus aicinot Ķīnu to nekavējoties izbeigt,” sacīja Dombrovskis.

Saskaņā ar Komisijas teikto šī ir pirmā reize, kad izpildvara ir aicinājusi uz PTO konsultācijām antisubsidēšanas izmeklēšanas pirmajā posmā.

Reaģējot uz šo ziņu, Eiropas Piena ražotāju asociācija (EDA), kas pārstāv bloka piena pārstrādes nozari, atzinīgi novērtēja Komisijas iniciatīvu un norādīja, ka Ķīnas veiktā izmeklēšana ir radījusi papildu administratīvo slogu ražotājiem.

Pagājušajā gadā ES uz Ķīnu eksportēja piena produktus par 1,76 miljardiem eiro, kas ir par 2,08 miljardiem eiro mazāk nekā 2022. gadā. Dalībvalstu vidū vadošais eksportētājs bija Īrija.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru