Pārvērt vecu virtuves dēlīti par teju jaunu mantu, kurš kalpos gadiem. Viss noslēpums ir eļļā

Kādu eļļu izmantot

Nesteidzieties apstrādāt dēlīti ar pirmo eļļu, kas pagadās pa rokai, ja arī tās izmantošana pārtikā ir droša cilvēkiem. Tādējādi visizplatītākie veidi, piemēram, sviests vai augu eļļa, kas atrodama katrā virtuvē, nederēs, jo to izturība pret bojāšanos istabas temperatūrā ir zema. Ar šādām eļļām apstrādātu koka dēlīti, visticamāk, drīz būs jāizmet tās nepatīkamā aromāta dēļ.

Daudz labāka ir valriekstu, linsēklu vai minerāleļļa, kas ļoti ātri nožūst, vienlaikus saglabājot neredzamu aizsargplēvi. Arī citas eļļas ar augstu nepiesātināto taukskābju saturu un ziedes uz bišu vaska bāzes var pasargāt koksni no mitruma un deformācijām.

Ar ko sākt

Pēc tam, kad esat izlēmuši par impregnēšanas līdzekli, atkal nesteidzieties to uzreiz uzklāt uz griešanas dēlīša darba virsmas. Ja to izmantojat jau kādu laiku, uz tās noteikti būs izveidojušās naža pēdas, kuras labāk izlīdzināt.

Lai to izdarītu, varat izmantot parastu smilšpapīru, sākot ar rupji abrazīvu un beidzot ar smalkgraudainu papīru. Pēc tam dēli var nomazgāt, kārtīgi izžāvēt un tad tieši impregnēt.

Dēlīša apstrāde ar eļļu

Iespējams, jums ir “iecienītākā” dēļa puse, uz kuras jūs pastāvīgi griežat, taču dēlītis tomēr jāapstrādā no visām pusēm. Pretējā gadījumā neapstrādātā puse turpinās uzsūkt mitrumu, un laika gaitā dēlis deformēsies.

Pašu eļļu ielej nelielā daudzumā un ar mīkstu drānu, kas neveido plūksnas, izklāj pa visu virsmu. Procedūru atkārto uz katras puses 3-5 reizes, atstājot dēlīti nožūt uz pāris dienām starp katru piegājienu. Koka virtuves dēlīšus ieteicams eļļot vismaz reizi ceturksnī.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru