Norisināsies diskusija par mākslinieciskās brīvības jēdzienu un laikmetīgajai mākslai nepieciešamu telpu Rīgā

Šī gada 9.augustā plkst.18.00 Kronvalda parkā norisināsies diskusija par kultūrtelpas nepieciešamību Rīgā un jautājumiem, kas saistāmi ar māksliniecisko brīvību.

Diskusijas nepieciešamību rosinājuši neseni notikumi, kas ietekmēja divu Rīgas Vasaras kultūras programmā iekļautu pasākumu norisi – neilgi pirms plānotās atklāšanas nācās pārcelt gan neatkarīgā radio “Tīrkultūra” un kuratores Augustes Petres veidoto “Audiovizuālo vasaras galeriju”, gan Latvijas Mākslas akadēmijas rīkoto un Antras Priedes kūrēto publiskās mākslas izstādi “Caurspīdīgā trokšņa drošā telpa”.

Diskusijā piedalīsies Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors, mākslinieks Andris Vītoliņš, Rīgas Vasaras kultūras programmas kuratore Līna Birzaka – Priekule, mākslinieks Pēteris Vīksna, Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētāja vietniece Alija Turlaja, Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu padomes pārstāvis Valdis Zatlers un Pilsētas galvenā dizainere Evelīna Ozola un Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore un kuratore Antra Priede. Sarunu vadīs kuratore Auguste Petre. Diskusija norisināsies Kronvalda parkā, izstādes “Caurspīdīgā trokšņa drošā telpa” vidē, taču sliktu laikapstākļu gadījumā tiks pārcelta iekštelpās, Latvijas Mākslas akadēmijā Kronvalda bulvārī 4.

“Tīrkultūras” veidotā pasākuma norise bija paredzēta Vidzemes tirgus bijušajā Piena un gastronomijas paviljonā, kur mēneša garumā darbotos gan klātienes radio un mūziķu veidotas audiālas performances, gan arī mākslas darbus uz vietas radītu latviešu vizuālie mākslinieki Laimdota Malle, Atis Jākobsons, Linda Vilka un Pēteris Vīksna. Kā viens no projekta mērķiem tika paredzēta jaunas auditorijas piesaiste Vidzemes tirgus teritorijai un šīs vides aktualizēšana potenciālas nākotnes kultūrvietas kontekstā. Tikai četras darba dienas pirms pasākuma plānotās atklāšanas, projekta veidotāju komanda saņēma gala lēmumu par tirgus telpas nesamērīgi augsto nomas maksu un pasākumu nācās pārcelt. Mazāk nekā nedēļas laikā pasākums atrada jaunu norises telpu Latvijas Mākslas akadēmijai piederošajās telpās Kronvalda bulvārī 4.

Izstāde “Caurspīdīgā trokšņa drošā telpa” ar četru mākslinieku – Kristinas Rezvihas, Ainas Bikšes, Ritas Prančas un Valta Upenieka darbiem, kā arī autoru grupas veidoto Latvijas nacionāla paviljona ekspozīcijas daļu no 15. Prāgas Scenogrāfijas un teātra telpas kvadriennāles – bija iecerēta liepu alejā aiz Brīvības pieminekļa. Arī šī projekta realizācija, sadarbībā ar Rīgas Domi, tika uzsākta jau šī gada pavasarī, ekspozīciju balstot idejā par pilsētu kā drošu un pieņemošu vidi. Vienlaikus, ekspozīcijas ietvaros tiktu aktualizēts jautājums par to, cik droši šodien var justies māksla un mākslinieks. Pēc projekta saskaņojuma noraidīšanas arī šo izstādi īsā laikā nācās pārcelt uz Kronvalda parku.

Kaut arī jaunu norises vietu atraduši abi projekti, šie divi birokrātisku apsvērumu ietekmētie gadījumi norāda uz aizvien iztrūkstošu izpratni par laikmetīgās mākslas nozīmi kopējā kultūras un sociālā kontekstā. Tādēļ abu projektu radošās komandas aicina uz diskusiju, kurā izsvērt ne tikai šīs konkrētās situācijas, bet arī jautājumus par to – kā veicināt izpratni par laikmetīgas mākslas pieņemšanu kā mūsdienu Latvijas sastāvdaļu?

“Audiovizuālā vasaras galerija” ir daļa no Rīgas Vasaras kultūras programmas, to atbalsta Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Pasākums tapis sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Vizuālās identitātes autors ir Aleksandrs Breže.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru