Nesteidzies izstādīt jau tomātus. Maijs vēl nav piemērots laiks, lai to darītu. Mēs tev paskaidrosim kāpēc!

Daudzi sakņkopji nepacietīgi vēlas izstādīt atklātā augsnē tomātu stādus, kas vairākus mēnešus auguši uz palodzēm.

Tas ir saprotams, jo pirmie vasarīgie saules stari liek domāt, ka īstais siltums jau ir iestājies, nekādu laikapstākļu pārsteigumu vairs nebūs, un tūlīt sāksies vasara.

Bet patiesībā siltais laiks rada ļoti maldinošu iespaidu. Jā, ārā ir patiešām silti. Tomēr tas nepavisam nenozīmē, ka viss nevar mainīties vienā mirklī. Piemēram, mūsu platuma grādos pat jūnija sākumā mēdz būt nakts salnas. Pats par sevi saprotams, ka salnas var būt vērojamas arī maijā.

Tāpēc nesteidzies, stādot siltumu mīlošas kultūras. Tomāti ļoti slikti panes dienas temperatūru aptuveni +10 grādi pēc Celsija. It īpaši, ja tā ilgst nedēļu vai ilgāk. Tas izraisa nopietnu attīstības kavēšanos, bet sliktākajā gadījumā –pat augu bojāeju.

Kāpēc nevajag steigties tomātus izstādīt atklātā augsnē?

Augšanas kavēšanās

Augu attīstību galvenokārt ietekmē zema temperatūra, kas nepatīk tomātiem. Palēninās augšanas temps,jaunu lapiņu veidošanās apstājas. Pēc šāda “stresa” tomātu stādiem būs vajadzīgs ilgs laiks, lai atgūtos, un iepriekšējais attīstības temps tuvākajā laikā neatjaunosies.

Ziedu nobiršana

Vēl vienas aukstuma negatīvās sekas ir ziedu un pirmo aizmetņu nobiršana. Ja temperatūras pazemināšanās notiekdažas dienas pēc pārstādīšanas, tomātu stādi piedzīvo dubultu stresu: tie vēl nav pielāgojušies jaunajai vietai, bet laika apstākļi ir pasliktinājušies.

Neaizsargātība pret slimībām

Trauslie stādi, kam navbijis laika iedzīvoties jaunā vietā, ir vairāk pakļauti slimībām nekā parasti. To lapas var kļūt dzeltenas un nokalst, vai arī stādiem var parādīties galotnes puve. Pastāv daudz augu saslimšanas iespēju.

Kā noteikt, kad jāstāda tomātu stādi atklātā augsnē

Kā jau minējām, tomāti ir ļoti siltummīloša kultūra. Tāpēc ideāls laiks pārstādīšanai ir tad, kad vidējā temperatūra dienā ir vismaz plus 18-20 grādu robežās, bet naktī nepazeminās zem +10 grādiem.

Protams, tev jāatceras iepriekšējo gadu pieredze. Atminies, kad pēdējos pāris gadusbija salnu draudi? Centies orientēties uz šiem datumiem.

Turklāt ir svarīgi, kur tieši pārstādīsi tomātus. Piemēroti apstākļi dažādās vietās ir atšķirīgi. Pirmkārt – uz stiklota balkona, pēc tam siltumnīcā, un tikai beigās- atklātā augsnē vai ielas kašpo.

Atceries, ka dažādos reģionos ir atšķirīgs klimats, tāpēc nav universāla laika, kad stādīt tomātus augsnē. Šajā gadījumā viss ir ļoti individuāli.

Lasi vēl: Nesteidzies izstādīt jau tomātus. Maijs vēl nav piemērots laiks, lai to darītu. Mēs tev paskaidrosim kāpēc!

Diemžēl pilnībā apdrošināties pret laika apstākļu pārsteigumiem nav iespējams. Tāpēc nepietiek ar pareizā laika izvēli, ir jāveic arī stādu norūdīšana.

Tas palīdzēs sagatavot tomātus iespējamām pēkšņām temperatūras izmaiņām. Iznes tos uz balkona un paskaties, kā tie reaģē uz mainīgajiem apstākļiem.

Sākumā novieto tos uz balkonauz pāris stundām, pēc tam katru dienu paildzini šolaiku. Kad tomāti var palikt uz balkona nakti un to normāli pārciest – vari tos stādīt atklātā augsnē.

Avots:

zen.yandex

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">........</cite>

    Muļķības, var stādīt ārā tikai viduvējos stādus. raža būs pa pilno, Pats netīšām iestādīju maija mēn sākumā ārā uz lauka silta jauka diena. Pēc nedēļas parādījās ļoti auksts vējains laiks, naktis vispār bija auksts laiks ka ziema. Un tā pusmēnesi bija auksts laiks. Nobijos domāju ka beigas ir tomātu stādiem, bet nekā.tomāti izturēja auksto laiku un norūdījās. Ražā bija pa pilno.

Pievienot komentāru