Ko nedrīkst darīt ar maizi, ja nevēlaties sagādāt sev nepatikšanas

Maizei ir svēta nozīme daudzās tautās. Ar maizi sveica mīļus viesus pie mājas sliekšņa, cienāja līdzcilvēkus, lai izrādītu labvēlību, un nabagus, lai izrādītu žēlastību.

Šodien pastāstīsim, kādas tradīcijas attiecībā uz maizi ievēroja mūsu senči.

Kā mūsu senči godināja maizi

Vispirms jāatzīmē, ka maizi, pat novecojušu, nekad neizmeta. Šādu rīcību varēja uzskatīt ne tikai par izšķērdību, bet tā tika uztverta līdzvērtīgi zaimošanai.

Un tas viss tāpēc, ka maize kādreiz tika uzskatīta par galveno ēdienu mājās, par būtisku gan ikdienas, gan svētku maltītes sastāvdaļu. Uz galda vienmēr tika likta svaiga rupjmaize kā spēka un pārpilnības simbols.

Dodoties tālākā gājienā vai ceļojumā, mūsu senči ņēma līdzi maizes garoziņu. Viņi ticēja, ka tā var nest veiksmi. Bagātīgie muižnieki ceļā ņēma līdzi pīrāgus ar pildījumu, bet nabadzīgāko kārtu pārstāvji pašu ceptas maizes kukulīšus.

Ar maizi saistītās tradīcijas

Līdz mūsdienām ir saglabājušās daudzas brīnišķīgas tradīcijas, kas saistītas ar maizi. Piemēram, maizes cepšana kāzām vai pīrāgu cepšana bēru dienā. Mūsu senči bez ierunām cienīja, novērtēja un loloja maizi.

Jau no senatnes maize simbolizēja ne tikai labklājību, bet arī dāsnumu. Bija grēks atteikt maizi ubagam. Daloties ar maizi, tu nekļūsi nabadzīgāks, bet tikai pieaugsi Dieva un sabiedrības acīs. Līdz pat šai dienai dažās svētku dienās ir pieņemts cienāt nabadzīgos ar dažādiem maizes izstrādājumiem: pankūkām, pīrāgiem, pīrādziņiem un cepumiem. Cilvēku dāsnums nes labklājību un laimi.

Lasi vēl: Psihologs nosauc 2 signālus, kas liecina par problēmām laulībā

Aizliegumi attiecībā uz maizi

Ja pēc ēšanas atstājiet maizes gabaliņu uz galda, vai to izmetat, tiek uzskatīts, ka šāda rīcība novedīs pie nelaimes.

Ja atstājat maizē iespraustu nazi, tā ir slikta zīme.

Maizes abu malu nogriešana ir zaimošana.

Arī maizes griešana, apgriežot to otrādi, nav ierasta lieta.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru