Ķīnas regulators sola stingrāk vērsties pret krāpšanu kapitāla tirgū

 

Ķīnas vērtspapīru regulators piektdien, 5. jūlijā apsolīja stingrāk vērsties pret krāpšanu finanšu jomā, paziņojot, ka cenšas atjaunot uzticību valsts akciju tirgiem, kas piedzīvo grūtības, un pieprasa bargāk sodīt likumpārkāpējus.

Ķīnas Vērtspapīru regulatīvā komisija (CSRC) un piecas citas valdības aģentūras kopīgi publicēja pamatnostādņu kopumu pret krāpšanu kapitāla tirgos, kas ir pēdējie centieni risināt dziļi iesakņojušos problēmu, kura ir nomocījusi pasaules otro lielāko akciju tirgu.

Paziņojums, kurā solīts koordinēti vērsties pret korporatīvajiem krāpniekiem un viņu līdzdalībniekiem, nāk laikā, kad regulatori izmeklē PricewaterhouseCoopers (PwC) kā auditora lomu China Evergrande Group, kuras galvenā Ķīnas struktūrvienība tika atzīta vainīga negodīgā darbībā.

‘’Finanšu krāpšana nopietni traucē kapitāla tirgus kārtību un iedragā ieguldītāju uzticību,’’ teikts CSRC kopīgajā paziņojumā.

Regulatori “vērsīsies pret galveno ļaunumu”, “sodīs līdzdalībniekus” un veiks koordinētus, sistēmiskus un visaptverošus pasākumus krāpšanas apkarošanai, teikts CSRC paziņojumā.

Kopumā Ķīnas vērtspapīru regulators ir apņēmies pastiprināt pasākumus pret krāpšanu kapitāla tirgū. Šis solis ir daļa no valdības centieniem stiprināt finanšu sistēmas integritāti un aizsargāt investoru intereses. Stingrāka pieeja ietverēs pastiprinātu uzraudzību, stingrākas sankcijas par pārkāpumiem un plašāku izmeklēšanu iespējamās krāpšanas gadījumos.

Regulators arī uzsvēra nepieciešamību uzlabot korporatīvo pārvaldību un caurspīdīgumu uzņēmumos, kas ir kotēti biržā, lai novērstu krāpnieciskas darbības un nodrošinātu godīgu tirdzniecības vidi.

Kā daļu no centieniem novērst ļaunprātīgu rīcību CSRC paziņoja, ka tā strādā pie tiesību aktu pārskatīšanas, lai noteiktu stingrākus sodus.

Piemēram, ir pārskatīti tiesību akti, kas paredz sodīt uzņēmumu ar naudas sodu līdz 10 miljoniem juaņu (1,38 miljoniem ASV dolāru) par negodīgu informācijas atklāšanu, salīdzinot ar iepriekšējiem 600 000 juaņu (82 568 ASV dolāriem), teica uzraudzības iestāde.

Savukārt tos, kas pārkāpj informācijas atklāšanas noteikumus, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem, salīdzinot ar iepriekšējiem trim gadiem. Par nepatiesu dokumentu publicēšanu var tikt sodīti ar brīvības atņemšanu uz 10 gadiem, norādīja CSRC.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru