Kā sagatavot siltumnīcu pavasarim: svarīgi noteikumi un noderīgi padomi

“Mēslojiet” augsni ar humusu un minerālmēsliem (fosfora-kālija, nitroamofoska granulas u. c.) – pirms turpmākas augsnes apstrādes.

Augsnes uzaršana, augsnes uzirdināšana un izlīdzināšana.

Atjaunojiet siltumnīcas segumu (plēvi, stiklu, polikarbonātu), tās konstrukcijas vai palīgiekārtas.

Dezinficējiet augsni.

Veidojiet turpmākās dobes.

Pirms galveno stādu (ziemas rudzu, sinepju, ziemas rapša u. c.) stādīšanas iesējiet agrīnus siderātus – tie uzlabos siltumnīcas augsnes struktūru un auglību.

Laistiet siderātus ar siltu ūdeni, pievienojot kompleksos mēslošanas līdzekļus – tas pakāpeniski sasildīs un samitrinās augsni.

Mēnesi pēc visām šīm manipulācijām augsni ieteicams atkal uzrakt – kopā ar jau izaugušajiem siderātiem – un tad stādīt stādus.

Kā apstrādāt augsni pirms stādu stādīšanas

Siltumnīcas un tās augsnes attīrīšanu (dezinfekciju) var veikt vairākos dažādos veidos:

Ar fumigāciju – izmantojot sēra dūmu bumbas divas nedēļas pirms stādu stādīšanas (šajā gadījumā metāla konstrukcijas ieteicams apstrādāt ar eļļas šķīdumu, lai izvairītos no korozijas un iznīcināšanas).

Izsmidzinot – nātrija hipohlorīta ūdens šķīdums (balinātājs), Bordo šķidrums, 10 % balinātāja šķīdums, vara sulfāta šķīdums ar nātrija kaļķi (proporcijā 1:6) vai speciāli biopreparāti (Fitosporīns, Rizoplan u. c.).

Ja iepriekšējā sezonā augus stipri bojājušas slimības un kaitēkļi, šos apstrādes veidus var kombinēt. Turklāt daži agronomi iesaka siltumnīcas augsni aplaistīt ar karstu ūdeni un pēc tam pārklāt ar melnu polietilēna plēvi (vai citu pārklājamo materiālu). Šādā veidā tiek iznīcināti līdz 80-90 % kaitēkļu un kaišu.

Pēc augsnes sasilšanas ieteicams pievienot bioloģisko preparātu šķīdumus.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru