FOTO. Ko tādu nebūsiet redzējuši! Rīgas līča pludmalē novērota ļoti reta dabas parādība: skaidro Toms Bricis

Foto – Kristīne Niedrāja/ Facebook.

Laika ziņu moderators Toms Bricis sociālajos tīklos publicējis skaidrojumu nesen redzētai un ļoti retai dabas parādībai, ko šobrīd var novērot vairākās vietās Rīgas līča pludmalēs.

“Lilastes pludmalē (arī dažviet citur Rīgas līča dienvidu piekrastē) izveidojušās lielas ledus bumbas. Iemesls ir vakardienas stiprā snigšana. Ūdens temperatūra ir tuvu nullei, sniegs ūdenī kūst lēni, ūdens virsmu noklāj sniega putra.

Lēna viļņošanās un gaisa temperatūra zem nulles izveido no sniega putras šādas ledus bumbas, kas šoreiz ir lielākas, nekā vairumā citu gadījumu, jo vējš lēnāks un viļņošanās maza, kas ļauj bumbām izaugt lielākām.

Dažās vietās piekrastē bumbas ir pat vairākus metrus no ūdens līnijas, jo austrumu vēja dēļ ūdens līmenis krities, ūdens atkāpies, atstājot bumbas krastā.” – raksta Bricis.

Foto: Kristīne Niedrāja,

Komentāros kāda sieviete raksta: “Man tik tiešām nav nācies redzēt tādas dabas dīvainības. Tas tak nenotiek bieži?”

Lasi vēl: Lūpas vajag, skropstas vajag, sporta zāli vajag… vīrs obligāts” – latviešu stiliste Indra Salceviča pasmejas par “mūsdienu” sievietēm

Uz šo komentāru atbildējis Bricis: “Šādas bumbas Latvijas piekrastē ir gandrīz ik ziemu, bieži pat vairākas reizes gadā, taču parasti ļoti nelielā krasta līnijas daļā. Šis ir gadījums, kad sociālie tīkli un iespēja ātri izplatīt ziņas un foto, rada sajūtu, ka tas notiek bieži.

Ja godīgi, man pašam ne reizi nav gadījies redzēt tādas izteiksmīgas ledus bumbas. Pāris reizes tādus ieapaļus ledus veidojumus, bet ne šādas. Līdzīgi ir ar ūdensstabiem (piltuvjveida mākoņiem, virpuļviesuļiem) virs jūras. Tie kā ikgadējā parādība aprakstīta jau pagājušā gadsimta sākuma zinātniskajā literatūrā, bet tagad to bildes saņēmu ik vasaru un rudeni, publicēju un komentāros ikreiz ir cilvēki, kas to redz pirmo reizi un ir aizdomīgi, ka tas nav normāli vai notiek pārāk bieži.

Tāpat izskalotas medūzas vasaras beigās, lai gan šī mēdzu suga Baltijas jūrā ir sensena iemītniece un kādā Latvijas piekrastes daļā tiek izskalotas ik gadu.”

 

Citi raksta:

“Jāizbrauc, varbūt vēl ir!”

Foto – Kristīne Niedrāja/ Facebook.

“Tur pat netālu no Lilastes pie Baltās kāpas vakar bumbas nebija. Tādi kā apļi, kā vižņi un tumšāki kā parasti.”

“Fantastiski!”

“Cik skaistas bumbiņas!”

“Kā frikadelītes zupā…”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru