ASV darba lietu pārvalde apsūdz Apple, ka tas ierobežo darbinieku iespēju izmantot Slack un sociālos medijus

ASV Nacionālā darba attiecību padome apsūdzēja uzņēmumu Apple, ka tas, ierobežojot darbinieku tiesības kolektīvi iestāties par labākiem darba apstākļiem, ierobežo viņu sociālo mediju un darba ziņojumapmaiņas lietotnes Slack izmantošanu, piektdien paziņoja aģentūra.

Ceturtdien publicētajā NLRB sūdzībā iPhone ražotājs tiek apsūdzēts, ka tas uzturējis nelikumīgus darba noteikumus attiecībā uz pieņemamiem Slack lietojumiem, nelikumīgi atlaidis darbinieku, kurš ar Slack palīdzību iestājās par izmaiņām darba vietā, pieprasījis citam darbiniekam izdzēst sociālā plašsaziņas līdzekļa ierakstu un radījis iespaidu, ka darbinieki tiek novēroti, izmantojot sociālos plašsaziņas līdzekļus.

Šī ir otrā reize, kad NLRB šomēnes ir iesniegusi sūdzību pret Apple. Iepriekš aģentūra apsūdzēja uzņēmumu, ka tas pieprasa darbiniekiem visā valstī parakstīt nelikumīgus konfidencialitātes, informācijas neizpaušanas un nekonkurēšanas līgumus, kā arī uzspiež pārāk plašas pārkāpumu un sociālo plašsaziņas līdzekļu politikas.

Piektdien sniegtajā paziņojumā uzņēmuma pārstāvis sacīja, ka uzņēmums ir apņēmies uzturēt “pozitīvu un iekļaujošu darbavietu” un nopietni izturas pret darbinieku sūdzībām. “Mēs kategoriski nepiekrītam šiem apgalvojumiem un turpināsim dalīties ar faktiem tiesas sēdē,” sacīja uzņēmums.

Atbildot uz pagājušajā nedēļā saņemto sūdzību, Apple noliedza, ka būtu pieļāvusi pārkāpumus, un paziņoja, ka respektē darbinieku tiesības apspriest algas, darba laiku un darba apstākļus. Ja Apple nepanāks izlīgumu ar NLRB, administratīvais tiesnesis februārī rīkos lietas sākotnējo izskatīšanu. Tiesneša lēmumu var pārskatīt piecu locekļu darba lietu padome, kuras nolēmumus var pārsūdzēt federālajā tiesā.

Saskaņā ar jauno sūdzību, iepriekš atlaistā uzņēmuma darbiniece Džaneka Pariša izmantoja Slack un publiskos sociālos plašsaziņas līdzekļus, lai aizstāvētu pastāvīgu attālinātu darbu, izplatītu aptauju par vienlīdzīgu atalgojumu, detalizēti aprakstītu iespējamo dzimumu un rasu diskrimināciju uzņēmumā Apple un publicētu atklātas vēstules ar kritiku pret uzņēmumu.

Slack, kas ļauj darbiniekiem veidot grupu sarunas, pirms vairākiem gadiem tika ieviests uzņēmumā Apple un kļuva arvien populārāks kā diskusiju forums COVID-19 pandēmijas laikā.

NLRB sūdzībā teikts, ka Apple ir noteikusi politiku, kas aizliedz darbiniekiem bez vadītāju atļaujas izveidot jaunus Slack kanālus. Sūdzībā teikts, ka sūdzības par problēmām darbavietā jāadresē vadītājam vai personāldaļas vadībai.

Sūdzībā tiek prasīts, lai Apple atceļ savu, iespējams, nelikumīgo politiku un atlīdzināt Parišai zaudētos ienākumus un citas finansiālās sekas, kas radušās viņas atlaišanas dēļ.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru