Brazīlija atceļ Muska X aizliegumu pēc tam, kad tas samaksājis 5 miljonu ASV dolāru naudas sodu

Brazīlijas Augstākā tiesa ir paziņojusi, ka atceļ sociālo mediju platformas X, kas agrāk bija pazīstama kā Twitter, aizliegumu.

Savā lēmumā tiesnesis Aleksandrs de Moraess norādīja, ka viņš atļauj “nekavējoties atjaunot” X darbību valstī pēc tam, kad tā samaksāja lielus naudas sodus un bloķēja kontus, kas apsūdzēti dezinformācijas izplatīšanā.

Saskaņā ar paziņojumu tīmekļa vietne ir samaksājusi sodanaudu 28 miljonu reālu (5,1 miljons dolāru) apmērā un piekritusi iecelt vietējo pārstāvi, kā to paredz Brazīlijas tiesību akti.

Moraess bija bloķējis piekļuvi Ilonam Maskam piederošajai platformai pēc tam, kad tā bija atteikusies aizliegt vairākus profilus, kurus valdība uzskatīja par dezinformācijas izplatītājiem par 2022. gada Brazīlijas prezidenta vēlēšanām.

Brazīlijas telekomunikāciju uzraugošajai iestādei Anatel tika uzdots 24 stundu laikā nodrošināt, lai vairāk nekā 20 miljoniem lietotāju valstī tiktu atjaunots pakalpojums. Pēc mēnešiem ilgas tiesas rīkojumu neievērošanas Musks augusta beigās atlaida uzņēmuma Brazīlijas darbiniekus un slēdza X biroju Brazīlijā.

Pašpasludinātais “vārda brīvības piekritējs”, miljardieris uzņēmējs bija raksturojis tiesneses Moraesas rīcību, aizliedzot vairākus desmitus kontu, kā varas ļaunprātīgu izmantošanu un vārda brīvības pārkāpumu. Dažas dienas vēlāk tiesnesis Moraess deva rīkojumu bloķēt visu platformu visā valstī.

Daudzi lietotāji pārgāja uz alternatīvām vietnēm, piemēram, Bluesky, un Brazīlijā strauji pieauga pieprasījums pēc VPN (virtuālajiem starpniekservera tīkliem). Taču septembrī platforma sāka pildīt tiesas rīkojumus, acīmredzami mainot savu nostāju. Otrdien X paziņoja, ka tā “ar lepnumu atgriežas Brazīlijā”.

“Nodrošināt desmitiem miljonu brazīliešu piekļuvi mūsu neaizstājamajai platformai bija vissvarīgākais visā šajā procesā,” paziņojumā rakstīja tās valdības lietu komanda.

Šķiet, ka X tagad ir izpildījusi visas tiesneša prasības, lai aizliegums tiktu atcelts. Brazīlija ir viens no lielākajiem platformas tirgiem visā pasaulē, kā arī lielākais tirgus Latīņamerikā, kurā ir aptuveni 22 miljoni lietotāju.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru