Andris Skride: Vese***as aprūpe jānodrošina visiem iedzīvotājiem vienlīdzīgi

Vese***as aprūpes finansēšanas modelim ir jābūt tādam, lai visi iedzīvotāji – neatkarīgi no nodokļu nomaksas – varētu saņemt tiem nepieciešamos Vese***as aprūpes pakalpojumus, sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride kopsēdē ar Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, otrdien, 30.aprīlī, pārrunājot situāciju Vese***as aprūpes finansēšanas jomā ar Pasaules Vese***as organizācijas (PVO) ekspertu Tamāšu Evetovitu (Tamas Evetovits).

“Divu pakalpojumu grozu princips Vese***as aprūpē ir atlikts līdz jūlijam, un ir steigšus jādomā, kā rīkosimies tālāk. Skaidrs ir viens, ka Vese***as aprūpe visiem iedzīvotājiem ir jānodrošina vienlīdzīgi un tā, lai cilvēki par pakalpojumiem var atļauties samaksāt. Tāpēc vērtīgas bija šodienas komisiju kopsēdē Pasaules Vese***as organizācijas eksperta paustās atziņas pēc apjomīgā pētījuma par situāciju Latvijā,” atzīmēja A.Skride.

Vese***as ministre Ilze Viņķele šodien pauda cerību, ka eksperta vēstījums ļaus pieņemt tādus lēmumus, lai mūsu valsts Vese***as aprūpe būtu universāla, moderna un pieejama visiem, kam nepieciešama.

Esošo Vese***as aprūpes finansēšanas sistēmu deputātiem raksturoja Vese***as ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško, uzsverot, ka nākotnē tai jābūt valsts budžeta finansētai kvalitatīvai Vese***as aprūpei un pakalpojumiem jābūt pieejamiem ikvienam Latvijas iedzīvotājam neatkarīgi no viņa rocības un dzīvesvietas. Kā akcentēja valsts sekretāre, ģimenes ārsta uzdevums ir ārstēt cilvēkus, nevis pārbaudīt, vai pacients ir nomaksājis nodokļus.

VM plānojusi atteikties no divu pakalpojuma grozu principa ieviešanas Vese***as aprūpē, nodrošināt Vese***as apdrošināšanu – valsts apmaksātu Vese***as aprūpes pakalpojumu pieejamību visiem Latvijas rezidentiem un Vese***as apdrošināšanu realizēt, izmantojot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Izmaiņas obligātajā Vese***as apdrošināšanā VM iecerējusi realizēt vienlaikus ar izmaiņām nodokļu sistēmā.

PVO eksperts T.Evetovits kopsēdē atzīmēja, ka dalīt cilvēkus, piemēram, pēc nodokļu nomaksāšanas, Vese***as aprūpes jautājumos nav pieļaujams. Sistēmai ir jābūt tādai, kas aptver pilnīgi visus valsts iedzīvotājus, turklāt pakalpojumi jānodrošina tā, lai tie visiem būtu brīvi pieejami un par tiem būtu samērīga maksa. Eksperts rosināja apsvērt Francijas modeli, kur Vese***as aprūpe tiek finansēta no valsts budžeta līdzekļiem un visi iedzīvotāji pakalpojumus var saņemt, neatkarīgi no veiktajām sociālajām iemaksām.

Raksturojot iepriekš plānoto divu pakalpojumu grozu ieviešanu, pētījuma autors pauda, ka sistēma ir neefektīva, netaisnīga un šāda pieeja nav ekonomiski pamatota. Savukārt attiecībā uz pacienta līdzmaksājumu daļu par saņemtajiem Vese***as aprūpes pakalpojumiem, eksperts uzsvēra, ka maksa ir nesamērīgi augsta un ir jādomā par simboliskas maksas noteikšanu. Pētījumā secināts, ka daļa cilvēku ārstu neapmeklē, jo nevar to atļauties, kā arī nevar nopirkt vajadzīgās zāles, jo tās ir dārgas.

Eksperts atzinīgi vērtēja valdības lēmumu Vese***as jomu noteikt kā vienu no prioritātēm un aicināja tuvākajā nākotnē domāt par finansējuma palielināšanu līdz pieciem procentiem no iekšzemes kopprodukta.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru