Ilona Maska uzņēmums X izvairās no atbilstības ES pretmonopola regulējumam

Eiropas Komisija apstiprināja, ka sociālā medija gigantam X nav jāievēro papildu atbilstības pienākumi, kas saskaņā ar pretmonopola regulu noteikti lielajām platformām.

“X ir izpildījis kvantitatīvās robežvērtības lietotāju skaita un apgrozījuma ziņā, tomēr tas nedarbojas kā vārtsargs starp biznesa lietotāju un galalietotājiem,” sacīja Komisijas pārstāvis.

Saskaņā ar Digitālo tirgu likumu (DMA), lielās platformas tiek atzītas par “vārtu sargiem”, ja tām ir 45 miljoni galalietotāju un 10 000 biznesa lietotāju, ja to apgrozījums Eiropā katrā no pēdējiem trim finanšu gadiem ir 7,5 miljardi eiro un ja tās darbojas kā vārti starp uzņēmumiem un patērētājiem.

Ja tie atbilst šim kritērijam, vārtu sargiem ir jāievēro daži pienākumi, lai nodrošinātu godīgu konkurenci ar citiem uzņēmumiem un Eiropas patērētāju izvēles brīvību attiecībā uz produktiem un pakalpojumiem, kuriem tie var piekļūt. Piemēram, vārtu sargātāji nevar dot priekšroku saviem pakalpojumiem un produktiem, ierindojot tos augstākā rangā nekā tos, ko piedāvā citi uzņēmumi viņu platformā.

Tiem arī jāļauj lietotājiem atinstalēt iepriekš instalētu programmatūru vai lietotnes. Ja tiek konstatēts, ka tie pārkāpj DMA, vārtu sargātājiem draud sodanauda līdz pat 10 % no to gada apgrozījuma pasaulē.

Eiropas Komisija maijā bija sākusi izmeklēšanu par Ilona Maska sociālajiem plašsaziņas līdzekļiem pēc tam, kad X paziņoja, ka tie nav svarīgi vārti starp uzņēmumiem un patērētājiem.

Digitālā tirgus likums stājās spēkā 2023. gadā. Eiropas Komisija par vārtu sargiem jau ir noteikusi Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, TikTok īpašnieku ByteDance un Booking.com.

Pēc tam, kad Apple tika iecelts par vārtu sargātāju, tas bija pirmais uzņēmums, kas jūnijā nonāca DMA pārkāpumā, jo ES tiesībaizsardzības iestāde paziņoja, ka tās App Store pārkāpj DMA, jo neļauj trešo pušu izstrādātājiem informēt klientus par iegādes iespējām ārpus Apple ekosistēmas.

Apple, Meta un ByteDance ir iesniegušas apelācijas ES Vispārējā tiesā, apstrīdot to kvalificēšanu par “vārtu sargiem”. Pagājušā gada jūlijā Eiropas tiesneši pieņēma pirmo nolēmumu, apstiprinot Komisijas lēmumu par sociālo mediju platformas Tik Tok atzīšanu par “vārtu sargātāju”. ByteDance ir iesniegusi apelācijas sūdzību ES Tiesā, lai atceltu Vispārējās tiesas nolēmumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru