Šveices regulators uzdod UBS pastiprināt ārkārtas situāciju protokolu

UBS jāuzlabo krīzes plānošana, lai nodrošinātu, ka tās darbību varētu apturēt, neizraisot plašāku tirgus nestabilitāti, otrdien paziņoja FINMA.

Šveices regulators paziņojumā norādīja, ka tas ir apturējis UBS noturības stratēģiju – plānu, kas katru gadu tiek nosūtīts apstiprināšanai. Tā paskaidroja, ka UBS ārkārtas situāciju protokols ir jāatjaunina, ņemot vērā tās konkurenta Credit Suisse pārņemšanu 2023. gadā.

“Pamatojoties uz Credit Suisse krīzes pieredzi, ir nepieciešamas papildu rīcības iespējas, lai vēl vairāk nostiprinātu sistēmiski nozīmīgu banku sagatavošanos krīzēm un noregulējuma plānošanu,” norādīja FINMA “UBS noregulējuma plānošana ir jāturpina pilnveidot, lai palielinātu pieejamās rīcības iespējas, ja pastāv maksātnespējas risks,” tā piebilda.

“Jābūt iespējai iziet no tirgus, pārdodot vai likvidējot atsevišķus uzņēmējdarbības segmentus, kā arī pārdodot banku, neapdraudot finanšu sistēmas stabilitāti un neizmantojot nodokļu maksātāju naudu.”

FINMA jo īpaši norādīja, ka lielāka uzmanība jāpievērš likviditāti veicinošiem pasākumiem, jo īpaši, lai bankām būtu pietiekamas skaidrās naudas rezerves, ja rastos nepieciešamība izņemt naudu.

UBS tika arī lūgts saskaņot savas struktūras, procesus un IT platformas, lai nodrošinātu, ka tā ir pilnībā integrēta ar Credit Suisse.

FINMA norādīja, ka tās prasības atbilst priekšlikumiem, kas ietverti šogad publicētajā Šveices Federālās padomes TBTF (too big to fail) ziņojumā. Pēc 2008. gada finanšu krīzes tika ieviesti TBTF noteikumi, lai uzlabotu banku stabilitāti un ierobežotu bankrotu radītos zaudējumus. Šie noteikumi tiek pastāvīgi pārskatīti.

UBS iesaistījās konkurējošās Credit Suisse iegādē pēc tam, kad tā zaudēja klientu un ieguldītāju uzticību, kas satrauca tirgus un izraisīja masveida līdzekļu izņemšanu.

Tagad, kad UBS ir kļuvusi par pēdējo nozīmīgo pasaules banku valstī, regulatori vēlas mācīties no pagātnes kļūdām. FINMA ir īpaši aicinājusi piešķirt lielākas pilnvaras aizdevēju uzraudzībai.

Reaģējot uz otrdienas paziņojumu, UBS paziņoja, ka tā jau ir sākusi “mērķtiecīgi” izstrādāt savus ārkārtas rīcības plānus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru