ASV plāns izbeigt Google dominējošo stāvokli meklēšanas jomā apdraud peļņas un mākslīgā intelekta izaugsmi

ASV Tieslietu ministrijas ierosinātie tiesiskās aizsardzības līdzekļi, kuru mērķis ir sagraut Google dominējošo stāvokli meklēšanas jomā, varētu vājināt tā galveno peļņas dzinēju un apturēt tā sasniegumus mākslīgā intelekta jomā, lai gan līdz galīgajam iznākumam varētu būt vēl vairāki gadi, norāda analītiķi.

Otrdien Tieslietu ministrija paziņoja, ka tā var lūgt tiesnesi piespiest Google atbrīvoties no tādām sava biznesa daļām kā pārlūkprogramma Chrome un operētājsistēma Android, kuras Alphabet piederošais uzņēmums izmantoja, lai saglabātu nelikumīgu monopolu tiešsaistes meklēšanas jomā. Šis ir tikai viens no daudzajiem iespējamajiem risinājumiem, ko apsver prokurori.

Tāpat tiek izskatīti arī tādi jautājumi kā aizliegums Google vākt sensitīvus lietotāju datus, prasība padarīt meklēšanas rezultātus un indeksus pieejamus konkurentiem, ļaut tīmekļa vietnēm atteikties no to satura izmantošanas mākslīgā intelekta produktu apmācībai un likt Google atskaitīties “tiesas ieceltai tehniskai komitejai”.

Tiesiskās aizsardzības līdzekļi skar interneta impērijas kodolu, kas padarījusi Google par sinonīmu meklēšanai, un var samazināt tās ieņēmumus, vienlaikus dodot konkurentiem vairāk iespēju augt.

“Tieslietu ministrija ir apgriezusi Google veiksmes formulu un ir iecerējusi to iznīcināt,“ teica Gils Luria, D.A. Davidson rīkotājdirektors un vecākais programmatūras analītiķis.

”Ierosinātie privātuma un datu uzkrāšanas tiesiskās aizsardzības līdzekļi ļautu Google izvēlēties vai nu dalīties ar visiem savāktajiem datiem, vai arī vispār pārtraukt datu vākšanu. Tas, visticamāk, izvēlēsies pirmo iespēju, kas varētu stiprināt tās konkurentus un, iespējams, radīt jaunu konkurenci,” teica Luria

Lurija brīdināja, ka ar mākslīgo intelektu saistītie tiesiskās aizsardzības līdzekļi varētu traucēt Google uzņēmējdarbību laikā, kad tā jau izjūt spiedienu no tādiem jaunuzņēmumiem kā ChatGPT veidotājs OpenAI un ar mākslīgo intelektu darbināmu meklētājprogrammu operators Perplexity.

Saskaņā ar pētījumu uzņēmuma eMarketer prognozēm līdz 2025. gadam pirmo reizi vairāk nekā desmit gadu laikā meklēšanas reklāmas tirgus daļa ASV samazināsies zem 50 %, liecina pētījumu uzņēmuma eMarketer dati.

“Pēdējais, kas Google šobrīd ir nepieciešams plašākā mākslīgā intelekta cīņā, ir tas, ka jācīnās ar vienu roku, ko aiz muguras sasitījuši regulatori,” sacīja Bernstein analītiķis Marks Šmuliks.

Starp uzņēmumiem, kas varētu gūt labumu no tiesiskās aizsardzības līdzekļiem, ir tādi meklēšanas tirgus dalībnieki kā DuckDuckGo un Microsoft Bing, kā arī tādi AI konkurenti kā Meta Platforms un Amazon.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru