13 štatos un Vašingtonā pret TikTok iesniegtas prasības tiesā, apsūdzot to par kaitējuma nodarīšanu gados jaunākiem lietotājiem

13 ASV štati un Kolumbijas apgabals otrdien iesniedza jaunas prasības pret TikTok, apsūdzot populāro sociālo mediju platformu par kaitējumu un nespēju aizsargāt jauniešus.

Prasības, kas atsevišķi iesniegtas Ņujorkā, Kalifornijā, Kolumbijas apgabalā un 11 citos štatos, paplašina Ķīnai piederošās TikTok juridisko cīņu ar ASV regulatīvajām iestādēm un paredz jaunas finansiālas sankcijas pret uzņēmumu.

Štati apsūdz TikTok tīši atkarību izraisošas programmatūras izmantošanā, kas izstrādāta, lai bērni pēc iespējas ilgāk un biežāk pavadītu laiku vietnē, un nepatiesā satura moderēšanas efektivitātes atspoguļošanā.

“TikTok kultivē sociālo mediju atkarību, lai palielinātu korporatīvo peļņu,” paziņojumā sacīja Kalifornijas ģenerālprokurors Robs Bonta. “TikTok apzināti vēršas pret bērniem, jo zina, ka bērniem vēl nav aizsardzības spēju vai spēju izveidot veselīgas robežas atkarību izraisošam saturam.”

TikTok cenšas maksimāli palielināt lietotāju pavadīto laiku lietotnē, lai mērķtiecīgi izmantotu viņu reklāmas, norāda štati.

TikTok otrdien paziņoja, ka stingri nepiekrīt apgalvojumiem, “no kuriem daudzus mēs uzskatām par neprecīziem un maldinošiem”, un ka ir vīlusies, ka štati ir izvēlējušies iesniegt prasību tiesā, “nevis sadarboties ar mums, lai rastu konstruktīvus risinājumus nozares mēroga problēmām”.

TikTok nodrošina drošības funkcijas, tostarp noklusējuma ekrānlaiku ierobežojumus un privātuma noklusējuma iestatījumus nepilngadīgajiem, kas jaunāki par 16 gadiem, norādīja uzņēmums.

Vašingtonas ģenerālprokurors Braiens Švalbs apgalvoja, ka TikTok, izmantojot tiešraides un virtuālās valūtas funkcijas, veic nelicencētu naudas pārskaitīšanas uzņēmējdarbību.

“TikTok platforma ir bīstama jau pēc savas koncepcijas. Tas ir apzināti atkarību izraisošs produkts, kas radīts, lai jauniešus padarītu atkarīgus no ekrāniem,” intervijā sacīja Švalbs. Vašingtonas tiesas prāvā TikTok tika apsūdzēta nepilngadīgu lietotāju intīmas izmantošanas veicināšanā.

Otrdien prasības iesniedza arī Ilinoisas, Kentuki, Luiziānas, Masačūsetsas, Misisipi, Ņūdžersijas, Ņūdžersijas, Ziemeļkarolīnas, Oregonas, Dienvidkarolīnas, Vermontas un Vašingtonas štats.

Astoņi štati, tostarp Kalifornija un Masačūsetsa, 2022. gada martā paziņoja, ka ir uzsākuši valsts mēroga pārbaudi par TikTok ietekmi uz jauniešiem.

ASV Tieslietu ministrija augustā iesūdzēja TikTok tiesā par to, ka tā, iespējams, nav aizsargājusi bērnu privātumu lietotnē. Citi štati, tostarp Jūta un Teksasa, jau iepriekš iesūdzēja TikTok par to, ka tā nav aizsargājusi bērnus no kaitējuma. TikTok pirmdien noraidīja apsūdzības tiesas dokumentā.

TikTok Ķīnas mātesuzņēmums ByteDance cīnās pret ASV likumu, kas varētu aizliegt lietotni ASV.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru