Revolut apgalvo, ka Meta iniciatīva pret krāpšanu “vienkārši nav pietiekami laba”

Sociālo mediju gigantam būtu jāuzrauga viltus reklāmas un jāatlīdzina cietušajiem, paziņojis finanšu tehnoloģiju uzņēmums Revolut, atsaucoties uz skaitļiem, kas liecina, ka Facebook un WhatsApp joprojām ir lielākais krāpšanas avots.

Saskaņā ar ceturtdien (3. oktobrī) publiskotajiem datiem, kurus publicēja Revolut, Meta sociālais medijs Facebook un ziņapmaiņas platforma WhatsApp ir lielākie krāpšanas avoti, par kuriem ziņots.

Revolut apgalvo, ka Meta būtu jāuzrauga savas vietnes, lai konstatētu, vai tajās nav potenciāli krāpnieciska satura, kā arī jāatlīdzina izdevumi upuriem, kas cietuši no reklāmām, no kurām tā guvusi peļņu gan ES, gan Apvienotajā Karalistē.

“Ar apņemšanos dalīties ar datiem, lai gan tā ir nepieciešama, vienkārši nepietiek,” Revolut Finanšu noziegumu nodaļas vadītājs Vudijs Malufs paziņojumā norādīja, piebilstot: “Sociālo plašsaziņas līdzekļu platformas ne tikai turpina veicināt krāpšanu … problēma ir tikpat nopietna šodien, kā tā bija pagājušajā gadā.”

Šis paziņojums izskanēja dienu pēc tam, kad Meta Apvienotās Karalistes filiāle paziņoja par informācijas apmaiņas programmu ar bankām, tostarp NatWest un Metro, kas, pēc tehnoloģiju uzņēmuma teiktā, ļaus vērsties pret tūkstošiem krāpnieku uzturētu kontu.

“Mēs uzvarēsim šos noziedzniekus tikai tad, ja sadarbosimies un dalīsimies ar attiecīgo informāciju, kas saistīta ar krāpšanu,” trešdien paziņojumā teica Meta globālais krāpšanas apkarošanas vadītājs Nataniels Gleihers, piebilstot, ka banku informācija palīdzējusi apmācīt sistēmas, lai apkarotu nelikumīgās darbības.

Revolut dati, kas aptver lielāko daļu ES, Apvienoto Karalisti, Norvēģiju un Šveici, liecina, ka pirkumu krāpšana – reklāma viltus tīmekļa vietnēs, kas pieprasa samaksu, bet nekad nepiegādā preces – joprojām ir galvenais ziņoto krāpšanas gadījumu avots.

Arī krāpšana saistībā ar darbu – piemēram, viltus vakanču sludinājumi, kuros tiek pieprasīti avansa maksājumi par apmācību vai administratīvajām izmaksām – ir strauji pieaugusi, sasniedzot 18 % no visiem krāpšanas gadījumiem, norāda Revolut.

Eiropas Parlamenta deputāti Briselē ir mudinājuši sociālo plašsaziņas līdzekļu uzņēmumus uzņemties lielāku atbildību par krāpnieciskiem sludinājumiem, jo īpaši gadījumos, kad krāpnieki pieprasa naudu, uzdodoties par ģimenes locekli, banku vai valsts iestādi. Šos ES maksājumu pakalpojumu noteikumu grozījumus tagad izskata dalībvalstis.

Meta pārstāvis sacīja Euronews, ka “krāpšana ir vairāku nozaru aptveroša problēma, ko var risināt tikai sadarbojoties. Mūsu izmēģinājuma programma “Fraud Intelligence Reciprocal Exchange” (FIRE) ir izstrādāta, lai bankas varētu apmainīties ar informāciju, lai mēs varētu sadarboties, aizsargājot cilvēkus, kas izmanto mūsu attiecīgos pakalpojumus,” teica pārstāvis, piebilstot: “Mēs aicinām bankas, tostarp Revolut, pievienoties šiem centieniem.”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru