Vācijas lielveikali uzsāk cīņu ar Lielbritānijas konkurentiem

Vācijas mazumtirgotāji Aldi un Lidl ar lielākiem ieguldījumiem un zemākām cenām apsteidz savus konkurentus Apvienotajā Karalistē, izjaucot iedibināto kārtību.

Aldi uzsāk cīņu ar saviem konkurentiem Apvienotajā Karalistē, paziņojot par rekordlieliem 1,4 miljardu sterliņu mārciņu (1,6 miljardu eiro) ieguldījumiem jaunos veikalos un zemākām cenām. Divu gadu plāns ir izstrādāts, lai paātrinātu uzņēmuma paplašināšanos visā Apvienotajā Karalistē un samazinātu atpalicību no trim lielākajiem Apvienotās Karalistes tirgus dalībniekiem.

Līdz gada beigām tiks atjaunoti vairāk nekā 100 esošie veikali un atvērti 23 jauni veikali. Kapitālieguldījumi papildinās Aldi veikalu sarakstu, kurā ir 1020 veikalu un vairāk nekā 45 000 darbinieku.

Lai palīdzētu efektīvāk pārvaldīt piegādes ķēdes prasības, kas saistītas ar lielāka veikalu skaita apgādi, Aldi plāno paplašināt savu 11 reģionālo izplatīšanas centru tīklu un atjaunināt tehnoloģisko infrastruktūru, kas ir tā darbības pamatā.

Pēdējo trīs mēnešu laikā mazumtirgotājs ir ieguldījis aptuveni 100 miljonus sterliņu mārciņu (89 miljonus eiro) cenu samazināšanā patērētājiem, savukārt mazumtirdzniecības darbinieku atalgojums kopumā ir palielināts par 79 miljoniem sterliņu mārciņu (94 miljoniem eiro).

Saskaņā ar Retail Economics datiem Aldi ir ceturtais lielākais lielveikals Apvienotajā Karalistē un tuvojas konkurentiem Tesco, Sainsbury’s un Asda – trim lielākajiem mazumtirgotājiem Apvienotās Karalistes lielveikalu nozarē, kur valda sīva konkurence.

Aldi jaunākie gada rezultāti par 12 mēnešiem līdz 2023. gada decembrim liecina par tā līdz šim lielāko pārdošanas apjomu pieaugumu – par 16% līdz 17,9 miljardiem sterliņu mārciņu (21,4 miljardiem eiro), salīdzinot ar 15,5 miljardiem mārciņu (18,5 miljardiem eiro) 2022. gadā.

Aldi izpilddirektors Apvienotajā Karalistē un Īrijā Džilzs Hērlijs apgalvo, ka viņš ir koncentrējies uz apmeklētības palielināšanu, nodrošinot vērtību patērētājiem, kuriem trūkst naudas: “Britu pircēji balso ar savām kājām un izvēlas Aldi kā savu pirmo izvēli lielveikalā. Mēs uz to reaģējam ar līdz šim lielākajām ikgadējām investīcijām Lielbritānijā.”

Viņš turpināja: “Par katru 1 mārciņu peļņas, kas gūta pagājušajā gadā, šogad mēs ieguldām 2 mārciņas – atverot vairāk veikalu un veidojot piegādes infrastruktūru, lai nodrošinātu kvalitatīvus un pieejamus pārtikas produktus miljoniem ģimeņu visā Lielbritānijā.”

Lidl ir sestais lielākais lielveikals Apvienotajā Karalistē, un tam ir 11 000 veikalu 32 valstīs, tostarp vairāk nekā 800 veikalu Apvienotajā Karalistē. Patērētāju datu uzņēmums Kantar konstatēja, ka 12 nedēļu periodā līdz 2024. gada 12. maijam Lidl pārdošanas apjomi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 10,9 %, ko veicināja gan maizes izstrādājumu piedāvājums veikalā, gan ļoti veiksmīgā lojalitātes programma.

Lidl labās ziņas turpinājās, un tā tirgus daļa pieauga līdz rekordlielam līmenim – 8,1 %, salīdzinot ar 7,7 % 2023. gadā. Lidl ir guvis atzinību arī no Apvienotās Karalistes mazumtirdzniecības nozares. Martā Apvienotās Karalistes mazumtirdzniecības nedēļas balvu pasniegšanas ceremonijā tas tika atzīts par gada pārtikas preču tirgotāju.

Žūrijas vērtētājus pārsteidza tā izaugsme pēdējo 12 mēnešu laikā un izdevīgais piedāvājums. Tika uzslavēta arī tā iesaistīšanās sabiedrības dzīvē, piemēram, piedāvājot pārtikas ziedojumus. Viens no tiesnešiem rezumēja Lidl ietekmi, sakot: “Lidl ir izveidojis milzīgu uzņēmumu, kas iekarojis lielu tirgus daļu. Ja vien pārējie lielveikali kaut ko nedarīs, tas turpināsies.”

Lidl GB izpilddirektors Raiens Makdonels bija lepns par lielveikala sasniegumiem, sakot: “Mēs esam sajūsmā par to, ka mūs nosauca par Gada pārtikas preču tirgotāju, un tas ir īpaši nozīmīgs apbalvojums, jo 2024. gadā apritēs 30 gadu jubileja kopš mūsu darbības uzsākšanas Lielbritānijā. Kad 1994. gadā tika atvērts mūsu pirmais veikals, mūsu solījums bija vienkāršs: Piedāvāt pircējiem izcilas kvalitātes pārtiku par nepārspējamu cenu, un šī apņemšanās joprojām ir spēkā.”

Viņš piebilda: “Liela kvalitāte, Lidl cena nav tikai zīmola sauklis. Tas ir solījums, kas iemieso to, par ko iestājas

Saskaņā ar finanšu datu kompānijas Moneyzine datiem starp lielākajiem Apvienotās Karalistes lielveikaliem Tesco ir līderis ar 27,5 % tirgus daļu un pārdošanas apjomiem 39,7 miljardu sterliņu mārciņu (47,5 miljardu eiro) apmērā 2023. gadā. Vienam no lielākajiem mazumtirgotājiem pasaulē Tesco ir vairāk nekā 6000 veikalu Eiropā un Āzijā, no kuriem 4074 atrodas Apvienotajā Karalistē, un tajā strādā vairāk nekā 400 000 darbinieku visā pasaulē.

Aldi apsteidza Morrisons, kļūstot par ceturto lielāko lielveikalu Apvienotajā Karalistē. Lai gan Lidl ieņem sesto vietu, tam ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai izvirzītos līderpozīcijā. Tas ir daļa no milzīgā Vācijas mazumtirgotāja Schwarz Gruppe, ģimenes mazumtirdzniecības grupas, kas pārvalda vairāk nekā 12 900 pārtikas veikalu, lielveikalu, hipermārketu un diskonta veikalu 33 valstīs.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru