7 augi, kurus var sēt stādiem jau tagad

Baklažāni

Februāra sākumā (dienvidos) un februāra beigās (vidējā zonā) sāciet audzēt vidēji nogatavojušos un vēlīno baklažānu stādus. Šādu šķirņu nogatavošanās periods ir no 120 līdz 140 dienām.

Ja sēklas nav apstrādātas, nenāks par ļaunu tās dezinficēt un “stimulēt” dīgtspēju. Atbrīvoties no patogēniem palīdz sēklu mērcēšana 1 % mangāna šķīdumā 15-20 minūtes.

Baklažānus audzē nelielās kasetēs vai groziņos, vēlāk pārstādot lielāka izmēra traukos. Katrā ievieto divas sēklas, lai pēc tam atstātu spēcīgāko stādiņu. Sēklas pārklāj ar augsni puscentimetra dziļumā un nedaudz apsmidzina ar ūdeni no smidzinātāja.

Stādījumu pārklāj ar plēvi un novieto siltā vietā. Siltums baklažāniem ir ļoti svarīgs, sēklu diedzēšanas stadijā optimālā temperatūra būs +25-28 °C. Pēc 5-7 dienām pēc sēšanas var sagaidīt dīgstus.

Pipari

Vispirms sēklām ir jādīgst. Sēklas ievietojiet šķīvītī uz marles, auduma, salvetes vai kokvilnas diska. Apklājiet tās ar virsmu un samitriniet materiālu ar ūdeni. Ūdenim var pievienot augšanas stimulatorus.

Sagatavoto augsni izkaisiet krūzītēs un labi samitriniet. Katrā traukā izveidojiet nelielas iedobītes un iestādiet ne vairāk kā divas sēklas (papriku var audzēt pa divām vienlaicīgi). Sēklas apberiet ar augsni, aizklājiet stādiņu ar plēvi un nosūtiet to karstumā. Kad parādās pirmie dzinumi, noņemiet plēvi un novietojiet traukus uz gaišas palodzes.

Tomāti

Februāra pēdējā dekādē var sākt stādīt tomātus. Bet tas ir ar nosacījumu, ka aprīļa beigās vai maija sākumā jūs varēsiet stādus iestādīt pastāvīgā vietā. Neaizsargātā augsnē, siltumnīcā, siltā dobē zem seguma – viss ir atkarīgs no klimata.

Sagatavojiet tomātu sēklas: iemērciet augšanas stimulatorā. Tomātus var sēt gan atsevišķos traukos (piemēram, krūzēs), gan podiņos. Traukus piepildiet ar augsnes maisījumu un samitriniet.

Kastītēs izdara 3-4 cm gropes un sēklas ievieto 1 cm attālumā vienu no otras. Krūzītēs stādiet pa vienai sēklai. Virs sējuma uzkaisiet centimetru augsnes kārtu. Traukus pārklāj ar plēvi un nosūta karstumā.

Parasti tomāti dod pirmos dzinumus 5.-6. dienā. Tiklīdz tas ir noticis, stādus novieto gaismā.

Sīpoli un puravi

Sīpolu vai puravu sēklas uz stādiem jāsēj tikai februāra otrajā pusē.

Pirms stādīšanas sīpolu sēklas ieteicams 24 stundas mērcēt siltā ūdenī. Pēc tam izžāvēt un sēt stādu kastītēs, kas piepildītas ar mitru augsni. Pēc tam arī pārklājiet ar plēvi un gaidiet, kad parādīsies dīgsti.

Sīpolu stādus stāda atklātā zemē maijā, bet sīpolu aukstumizturība ļauj tiem izturēt salnas līdz pat -8 °C.

Baziliks

Bazilika sēklas var sēt februāra beigās, un pēc diviem mēnešiem jaunos augus var stādīt siltumnīcas dobēs.

Pirms sējas bazilika sēklas var uzsildīt termosā. Bazilika stādus parasti audzē kasetēs vai nelielās glāzēs. Vismaz līdz marta vidum stādus nepieciešams turēt zem fitolampas.

Interesants fakts: ja baziliku sēj blakus tomātiem, pēdējo garša uzlabosies.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru