7 augi, kurus var sēt stādiem jau tagad

Dārzeņu sēju var sākt februārī, lai iegūtu agru tomātu, gurķu, citu dārzeņu un garšaugu ražu.

Agri stādi ne vienmēr nozīmē labu ražu. Jāņem vērā katra auga īpatnības. Galu galā ātri augošie kultūraugi tikai izstiepsies un cietīs no gaismas un vietas trūkuma, līdz sagaidīs pārstādīšanu atklātā laukā vai siltumnīcā. Bet tos, kuriem augšanai nepieciešams papildu laiks, jau var sagatavot stādīšanai.

Lai saprastu, kurus tieši augus var stādīt, vispirms jāizpēta sēklu iepakojums. Jo tie paši gurķi vai tomāti var būt agri, vidēji agri, vēli – viss ir atkarīgs no šķirnes.

Ne mazāk svarīgi ir arī klimatiskie apstākļi. Dienvidu platuma grādos februāris praktiski ir pavasaris un karstākais stādu laiks, jo aprīļa beigās vai maija sākumā stādus droši var stādīt uz dobēm. Bet vidējās joslas reģionos pat maijā bieži ir salnas. Stādīšana atklātā laukā ir jāatliek līdz pavasara beigām, dažkārt līdz jūnijam. Tāpēc tikai siltumnīcu un aizsargātu siltu dobju īpašnieki var atļauties sākt sēšanu februārī.

Ziemeļu reģionu iedzīvotājiem agra stādīšana nav lietderīga, ja nav apsildāmas siltumnīcas.

Turklāt apsveriet, vai varēsiet nodrošināt stādus ar gaismu. Ja platība vai iespējas to neļauj, pagaidiet līdz pavasarim, kad dienasgaismas stundas kļūs garākas. Ja jums ir plaukti vai plašas palodzes, noderēs fitolampa.

Kādus augus var stādīt februārī

Zemenes

Zemenes stādiem februārī stāda tie, kuri vēlas iegūt ogas no krūmiem uzreiz, tajā pašā gadā. Lai to izdarītu, sēklas nepieciešams stratificēt, tas ir, kādu laiku turēt aukstumā.

Ņemiet plastmasas trauku ar vāku, apakšā izveidojiet dažus drenāžas caurumus un piepildiet to ar augsni. Viegli samitriniet augsni un izkaisiet sēklas virsū. Piepildiet trauku līdz augšai ar sniegu un aizveriet vāku. Uz 14 dienām ievietojiet trauku ledusskapī.

Pēc divām nedēļām novietojiet kastīti uz palodzes, neatverot vāku, līdz parādās pirmie asni. Tie parādīsies pēc 10-15 dienām.

Lasi vēl: Kārtība, kā barot dārza augus ar sauso raugu

Selerijas

Sakņu un lapu selerijas aug lēni, tāpēc tās sēj agri – no februāra sākuma līdz marta vidum.

Parasti sēklu dīgšanai nepieciešamas trīs nedēļas, taču procesu var paātrināt, sildot sēklas. Lai to izdarītu, sēklas uz 30 minūtēm ievietojiet termosā ar karstu (+45-50 °C) ūdeni. Termosu laiku pa laikam sakrata, lai labāk izskalotu ēteriskās eļļas, ar kurām sēklas ir pārklātas. Pēc tam ūdeni notecina caur sietu un sēklas izklāj uz auduma, kas samērcēts augšanas stimulatorā. Kad sēklas ir izžuvušas, tās ir gatavas stādīšanai.

Selerijas stādus stāda gan kastītē (rindas caur 2 cm), gan atsevišķos podiņos (pa divām sēklām katrā, lai pēc tam izvēlētos spēcīgāko). Sēklas jānolaiž zemāk un jāpiepilda ar augsni 0,5 cm.

Traukus pārklājiet ar plēvi un turiet siltā, tumšā vietā, līdz parādās pirmie dīgsti (6-7 dienas). Ja nepieciešams, augsni samitriniet ar smidzinātāju.

Par pārējiem dārzeņiem, kurus var sēt jau februārī, lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru