10 lietas, ko darīt no rīta, lai iegūtu enerģijas lādiņu visai dienai

Cikos dienā jūs dzerat nākamo kafijas tasi, lai atgūtu dzīvesprieku un prāta možumu? Noguruma sajūta ir nopietna problēma, un diemžēl tā ne vienmēr parādās grūtas dienas beigās, bet biežāk pirms pusdienām, kad priekšā ir vēl daudz darbu.

Taču ir izeja. Eksperti ir nosaukuši rīta ieradumus, kas uzlādēs jūs ar enerģiju visai dienai.

Pastāvīga noguruma sajūta var liecināt par dažu slimību klātbūtni, tāpēc ir svarīgi pārrunāt savu stāvokli ar ārstu. Taču enerģijas līmeni ietekmē daudzi dzīvesveida faktori, tostarp tas, ko ēdat, kā guļat un cik daudz kustaties katru dienu.

Sāciet dienu ar brokastīm

Brokastis patiešām ir viena no svarīgākajām ēdienreizēm dienā. Kā norāda dietoloģe Lorēna Manakere: “Sākt dienu ar sabalansētām, pilnvērtīgām brokastīm ir viens no labākajiem veidiem, kā nodrošināt pastāvīgu enerģiju visas dienas garumā. Pirmajās divās stundās pēc pamošanās ēdot olbaltumvielām, šķiedrvielām un veselīgiem taukiem bagātu pārtiku, var iedarbināt vielmaiņu un nodrošināt ilgstošu enerģijas pieplūdumu.”

Dzeriet ūdeni

Manakere par “stūrakmeni” enerģijas līmeņa uzturēšanai visas dienas garumā sauc pietiekamu hidratāciju.

“Ūdens ir svarīgs praktiski visām organisma funkcijām, tostarp barības vielu un skābekļa transportēšanai uz šūnām, kas sekmē vielmaiņu un enerģijas ražošanu,” viņa skaidro. “Dehidratācija var izraisīt nogurumu, jo organisma funkcijas palēninās, lai taupītu ūdeni. Turklāt smadzenes lielā mērā sastāv no ūdens, un pat viegla dehidratācija var ietekmēt kognitīvās funkcijas, garastāvokli un koncentrāciju.”

Samaziniet kofeīna patēriņu

Jūs, iespējams, sāksiet strīdēties, galu galā tieši kofeīns ir tas, kas no rīta sniedz enerģijas lādiņu. Svarīgi atzīmēt, ka pārāk liels kofeīna daudzums var izraisīt tieši pretēju rezultātu – nogurumu un miegainību.

“Kofeīns, kas galvenokārt atrodams tādos dzērienos kā kafija un enerģijas dzērieni, nodrošina ātru, bet bieži vien īslaicīgu enerģijas pieplūdumu,” stāsta Manaker. “Šis tūlītējais uzplūds rodas, kad kofeīns stimulē nervu sistēmu, izraisot lielāku modrību un mazāku noguruma sajūtu. Tomēr šis efekts ir īslaicīgs, un tam bieži seko “sabrukums”, ko raksturo noguruma un miegainības sajūta. Pārmērīga atkarība no kofeīna var izraisīt arī miega traucējumus, kas vēl vairāk pastiprina noguruma sajūtu visas dienas garumā.”

Uzturieties saulē

D vitamīns organismā dara brīnumus, tāpēc, ja varat, no rītiem noteikti izejiet svaigā gaisā un saules gaismā.

Lasi vēl: Zīme no augšas vai vienkārši izlādējies akumulators: ko nozīmē, ja jūsu pulkstenis ir apstājies?

“Rīta saules gaisma satur lielāku daudzumu zilās gaismas, kas liek mūsu organismam pārtraukt melatonīna – miegu veicinoša hormona – ražošanu. Tas palīdz mums pamosties un justies nomodā,” skaidro Manakere. “Turklāt mūsu organisms izmanto saules gaismu, lai regulētu mūsu iekšējo bioloģisko pulksteni jeb diennakts ritmu. Šis ritms ietekmē mūsu miega un nomoda režīmu, gremošanu un enerģijas vielmaiņu. Regulāra rīta saules gaismas iedarbība var palīdzēt sinhronizēt iekšējo pulksteni, tādējādi uzlabojot miegu un paaugstinot enerģijas līmeni dienas laikā.”

Veiciet vingrinājumus no rīta

Regulārām fiziskām aktivitātēm ir būtiska nozīme, lai saglabātu stabilu enerģijas līmeni visas dienas garumā. Tāpēc atrodiet vingrinājumus, kas jums patīk, un sāciet dienu ar tiem. Pat strauja rīta pastaiga būs ļoti noderīga.

“Nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, organismā palielinās endorfīnu – labās pašsajūtas hormonu – ražošana, kas palīdz uzlabot garastāvokli un enerģiju,” saka Manakere. “Turklāt fiziskās aktivitātes uzlabo As**sriti, nodrošinot efektīvu skābekļa un barības vielu piegādi muskuļiem un audiem, uzlabojot to darbību un izturību.”

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru