Virtuves dvieļi ir biežs saindēšanās cēlonis! Tāpēc zinātnieki pārbaudīja mūsu virtuves – un bija šausmās!

Zinātnieki izpētījuši mūsu virtuves – un bija šausmās!

Lasi vēl: Vienkāršībā ir spēks: Vienkārši neizsakāmi garšīga kūka

BBC publicēts pētījums saka, ka virtuves dvieļu atkārtota izmantošana draud ar pārtikas saindēšanos.

Maurīcijas universitātes zinātnieki pētīja 100 dvieļus, kas tika lietoti mēnesī. Viņi konstatēja, ka uz dvieļiem, kas tika izmantoti vairākiem mērķiem, piemēram, trauku un virsmu noslaukot, kā arī noslaukot rokas bija atrodama baktērija E. coli.

E.coli ir baktēriju tips, kas dzīvo cilvēka un dzīvnieku zarnās. Lielākā daļa no tām ir nekaitīgas, bet dažas no tām var izraisīt nopietnu pārtikas saindēšanos un nopietnu infekciju.

Lai izvairītos no saindēšanās, ir ieteicams regulāri mazgāt vai mainīt virtuves dvieļus, sūkļus un cepeškrāsns cimdus, kā arī neatstāt tos mitrus.

Pētījums tika iesniegts Amerikas Savienoto Valstu mikrobioloģijas gada sanāksmē Atlanta, Džordžijas štats. Zinātnieki izkultivēja baktērijas uz dvieļiem, lai identificētu tos un noteiktu baktēriju slodzi.

Uz 49% dvieļu tika konstatēts baktēriju pieaugums, kas palielinājās proporcionāli ģimenes locekļu skaitam. Par 49 paraugiem ar baktēriju kolonijām 36,7% no 100 bija koliformas baktērijas – grupa, kurā ietilpst E. coli.

Lasi vēl: Sievas lūgšana par vīru

Pārējie 36,7% bija enterokoki un 14,3% bija stafilokoki.

Kā novērst baktēriju izplatīšanos virtuvē.

Arī zinātnieki ir atklājuši, ka stafilokoki dvieļos biežāk sastopami ģimenēm ar bērniem vai ar zemu sociālekonomisko statusu.

Stafilokoki var izraisīt pārtikas saindēšanos, jo baktērijas ātri vairojas istabas temperatūrā. Tās mirst gatavošanas un pasterizācijas laikā.

Ir pienācis laiks atbrīvoties no vecajiem virtuves dvieļiem!

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru