Vasaras svārstību apstākļos ASV iknedēļas bezdarbnieku pieteikumu skaits ir augstākais gandrīz gada laikā

Pagājušajā nedēļā to amerikāņu skaits, kuri iesniedza jaunus pieteikumus bezdarbnieku pabalstu saņemšanai, pieauga līdz 11 mēnešu augstākajam rādītājam, kas liecina par zināmu darba tirgus mīkstināšanos, lai gan šajā gada laikā pieteikumu skaits parasti ir svārstīgs.

Ceturtdien Darba departamenta ziņojums arī liecina, ka bezdarbnieku sarakstos esošo cilvēku skaits jūlija vidū palielinājās līdz augstākajam līmenim kopš 2021. gada beigām. Tas varētu veicināt bažas par strauju darba tirgus pasliktināšanos, kas parādījās pagājušajā mēnesī, kad dati liecināja, ka bezdarba līmenis jūnijā pieauga līdz 2-1/2 gadu augstākajam līmenim – 4,1%.

Ziņojums atbalstīja procentu likmju samazināšanu septembrī, lai gan lielākā daļa ekonomistu brīdināja pārāk daudz nesecināt pieprasījumu skaita pieaugumu, apgalvojot, ka datu pielāgošana sezonālajām svārstībām vasarā bija izaicinājums, jo automobiļu rūpnīcas uz laiku tika slēgtas pārkārtošanas nolūkā.

Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Džeroms Pauels trešdien žurnālistiem sacīja, ka, lai gan viņš pārmaiņas darba tirgū uzskata par “kopumā atbilstošām normalizēšanās procesam”, politikas veidotāji “cieši uzrauga, lai redzētu, vai sāk parādīties pazīmes, kas liecina, ka tas ir kas vairāk”.

“Plaši izplatīti pagaidu atlaišanas gadījumi transportlīdzekļu rūpniecībā pārkārtošanās nolūkā ievērojami atšķīrās pēdējos trīs jūlijus pēc pilnīgas COVID slēgšanas 2020. gadā,” sacīja Stjuarts Hofmans, PNC Financial vecākais ekonomikas padomnieks. “Darba tirgus joprojām ir vēsturiski spēcīgs, bet ne tik spēcīgs kā 2022. un 2023. gadā.”

Sākotnējie valsts bezdarbnieku pabalstu pieprasījumi nedēļā, kas beidzās 27. jūlijā, palielinājās par 14 000, sasniedzot sezonāli koriģēto līmeni 249 000, kas ir augstākais līmenis kopš pagājušā gada augusta. Reuters aptaujātie ekonomisti bija prognozējuši 236 000 pieprasījumu par pēdējo nedēļu.

Bezdarbnieku pieprasījumi pārsniedza šā gada diapazona augšējo robežu no 194 000 līdz 245 000 pieprasījumu. Četru nedēļu vidējais slīdošais rādītājs, kas no datiem izslēdz sezonālās svārstības, pagājušajā nedēļā pieauga par 2500 līdz 238 000 pieprasījumu.

Kopš jūnija pieteikumu iesniegšanas tendence ir pieaugusi, un daļēji par to pieaugumu vainojama automobiļu rūpnīcu pagaidu slēgšana un traucējumi, ko izraisīja viesuļvētra “Berils” Teksasā.

Nekoriģēto pieteikumu skaits pagājušajā nedēļā samazinājās par 10 012 līdz 215 827. Tas bija mazāk nekā puse no 21 901 samazinājuma, ko paredzēja sezonālie faktori – modelis, ko valdība izmanto, lai no datiem izlīdzinātu sezonālās svārstības.

Mičiganā pieteikumu skaits pieauga par 4033, bet Misūri štatā, kur ir daudz automobiļu montāžas rūpnīcu, – par 3352. Automašīnu ražotāji jūlijā parasti nestrādā, lai sagatavotos jauniem modeļiem, taču katram ražotājam ir atšķirīgs grafiks.

Pieprasījumu skaits palielinājās arī Masačūsetsā. Teksasā pieteikumu skaits samazinājās par 6 232 pēc tam, kad iepriekšējās divās nedēļās bija strauji pieaudzis. Tie saglabājās virs līmeņa pirms viesuļvētras. Pieteikumu skaits samazinājās arī Ņujorkā, Ohaio, Floridā, Tenesī un Dienvidkarolīnā.

Pagājušā gada jūlijā līdz augusta pirmajai pusei pieteikumu skaits pieauga, bet septembra sākumā pilnībā mainīja kursu. Valdības dati otrdien liecināja, ka atlaišanas gadījumu skaits jūnijā bija zemākais vairāk nekā divu gadu laikā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru