Skolotāja aizbrauca prom pirms 10 gadiem! Un tagad stāsta, kā ir būt latviešu valodas skolotājai, tālu prom no dzimtenes

Desmit gadus atpakaļ skolotāja Ilona Saverasa devās prom no dzimtenes, ceļavējš vīnu noveda līdz Krievijai, kur Arlatviešu ciema vidusskolniekiem viņa šobrīd māca latviešu valodu.

Šī skola ir vienīgā pasaulē, ārpus Latvijas, kurā, kā izvēles priekšmets tiek piedāvāts latviešu valoda – šāda iespēja tiek dota skolēniem no 1. līdz pat 11. klasei.

Desmit gadus atpakaļ Ilona zaudēja darbu dzimtenē un devās uz Krievijas ciemu Baškortostānu.  Pavisam nesen Ilonu varēja redzēt un dzirdēt „Amerikas Balss”/„Brīvās Eiropas” telekanāla „Current Times” raidījumā „Čelovek na karte” („Cilvēks kartē”).

Lasi vēl : Ļoti svarīgas ziņas visiem šoferīšiem! Stājas spēkā jauni grozījumi OCTA regulējumā!

Portāls Kasjauns.lv arī veicis sarunu ar Ilonu, kuras laikā viņa atzinusies, ka pamazām gatavojas atgriezties uz dzīvi dzimtenē. Ilona jau reiz gan pametusi Krieviju, lai atgrieztos uz dzīvi Latvijā, taču toreiz jau pēc pusgada viņa atgriezusies – vēlme iedzīvoties cieta sakāvi, Latvija viņai likās pavisam savādāka, nekā tad, kad no Latvijas viņa izbrauca pirmo reizi. Pēc atgriezšanās Krievijā skolotājai nācies secināt rūgto patiesību, ka cilvēks ir zelta vērtē tikai tagad, kad viņa tur jau vairs nav – atgriežoties skolotāju sagaidīja labāk nekā iepriekš, pat citu skolotāju attieksme bija mainījusies gan pret latviešu valodu, gan arī pašu Ilonu.

Ilonas ģimene un draugi ir palikuši Latvijā, un kā viņa pati atzīst- šobrīd viņai darbs ir primārais, bet laika gaitā viņa nonākusi pie secinājuma, ka viņa vēlas atgriezties Latvijā.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru