Renault vadītājs apgalvo, ka nozarei var draudēt miljardiem lielas soda naudas, jo elektrisko automobiļu pārdošanas apjomi palēnināsies

Eiropas autobūves nozarei varētu draudēt 15 miljardu eiro (17,4 miljardu ASV dolāru) sodanauda par oglekļa emisijām, jo samazinās pieprasījums pēc elektriskajiem transportlīdzekļiem, sestdien paziņoja Renault vadītājs Luka de Meo.

Autoražotājiem 2025. gadā tiks izvirzīti stingrāki ES CO2 mērķi, jo 2024. gadā vidējais emisiju ierobežojums no 116 g/km samazināsies līdz 94 g/km.

“Ja elektrisko transportlīdzekļu emisijas saglabāsies šodienas līmenī, Eiropas rūpniecībai var nākties samaksāt 15 miljardus eiro soda naudās vai atteikties no vairāk nekā 2,5 miljonu transportlīdzekļu ražošanas,” de Meo sacīja radio France Inter.

“Elektromobiļu ražošanas pieauguma temps ir uz pusi mazāks nekā tas, kas mums būtu nepieciešams, lai sasniegtu mērķus, kas ļautu mums nemaksāt soda naudas,” par nozari sacīja de Meo, kurš ir arī Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) prezidents.

Par CO2 robežvērtību pārsniegšanu var tikt uzlikts naudas sods 95 eiro apmērā par katru pārsniegto CO2 g/km, kas reizināts ar pārdoto transportlīdzekļu skaitu.

Tas lielajiem autoražotājiem var radīt simtiem miljonu eiro lielas soda naudas. Turklāt jāatceras, ka elektrisko automobiļu ražošana un ieviešana tirgū vēl joprojām ir dārgāka salīdzinājumā ar tradicionālo iekšdedzes dzinēju automobiļiem, kas var ietekmēt patērētāju izvēli.

“Visi runā par 2035. gadu, par 10 gadiem, bet mums būtu jārunā par 2025. gadu, jo mēs jau tagad saskaramies ar grūtībām,” viņš teica.

“Mums jādod mazliet elastības. Termiņu un naudas sodu noteikšana, nespējot to padarīt elastīgāku, ir ļoti, ļoti bīstama.”

Renault un citi Eiropas autoražotāji cenšas paātrināt elektrifikācijas procesu, investējot elektrisko automobiļu un hibrīdu attīstībā, lai izpildītu stingros izmešu normatīvus.

Luka de Meo uzsver nepieciešamību pēc stabilas, ilgtermiņa politikas un valsts atbalsta, lai stimulētu pieprasījumu pēc elektriskajiem automobiļiem un palīdzētu industrijai pāriet uz ilgtspējīgākām tehnoloģijām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru