Piemiņas koncerts televīzijas tiešraidē

Uz koncertu “Mūzika aizvestajiem” 14.jūnijā plkst. 16.00 tiešraidē no Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja aicina Orķestris “Rīga”. Koncerta tiešraide televīzijas ekrānos būs skatāma Latvijas Reģionu televīzijas ReTv kanālā, kā arī internetā – ReTV mājas lapā www.retv.lv un ReTV un Orķestra “Rīga” facebook.com kontos.

Tradicionāli ik gadu Orķestris “Rīga” komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā sniedz koncertus, apliecinot cieņu savai tautai un tās vēsturei, atceroties totalitārisma režīmā bojā gājušos. Mūzika stāsta par cilvēku pārdzīvojumiem, mierina sērās, dod ticību un cerību. Koncertā “Mūzika aizvestajiem” skanēs trīs latviešu komponistu skaņdarbi un V. A. Mocarta mūzika. Skaņu valodu papildinās mūzikas žurnālista Oresta Silabrieža stāsti, pie diriģenta pults – Orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns.

Koncertu aizsāks viena no visu laiku liriski izteiksmīgākajām melodijām latviešu mūzikā – Jāņa Mediņa “Ārija” no Pirmās orķestra svītas Mendeļa Baša instrumentācijā. Tai sekos Viļņa Šmīdberga opuss “Sēru mūzika”, ko komponists veltījis sava tēva piemiņai un, kas ieskandinās Dzelzceļa muzeja plašās velves ar Orķestra “Rīga” metāla pūšaminstrumentu spēcīgajām, skarbajām un reizē arī maigajām balsīm. Kā kontrasts sekos komponistes Indras Rišes smalkā skaņu pasaule darbā “Aizturētā elpa”, kuru atskaņos Orķestra “Rīga” klarnešu kvartets.

Koncerta noslēgumā klausītājiem būs iespēja dzirdēt apgarotu, nostalģisku un skumju Volfganga Amadeja Mocarta mūziku – “Serenādi” Nr. 12 pūšaminstrumentu oktetam do minorā, sauktu par “Nakts mūziku”. “Serenāde” sacerēta 1782.gadā, kad Mocarts bija sasniedzis 25. dzīves gadu un tai periodā pabeidza savu “Hafnera” simfoniju Nr. 35. Četrdaļīgā “Serenāde” sacerēta divām obojām, divām klarnetēm, diviem fagotiem un diviem mežragiem.

Tās emociju spektrs ir plašs – no traģiskas, dramatiskas noskaņas pirmajā daļā, caur apcerīgu liriku otrajā daļā Andante un kanonā rakstītu Menuetu trešajā daļā, līdz variāciju formā komponētai ceturtajai daļai, kurā katram no okteta dalībniekiem ir iespēja parādīt savu vadošo, raksturīgo melodiju un, kas noslēdzas cerību pilnā, gaišā mažora skanējumā.

Ar cerību par gaišāku nākotni mūsu zemē, Orķestris “Rīga” un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments dāvā šo koncertu visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru