Pekina aizliedz PwC Ķīnas nodaļai slēpt krāpšanu Evergrande revīzijas lietā

Ķīnas varas iestādes ir uz sešiem mēnešiem aizliegušas grāmatvedības uzņēmumam PwC darbību un uzlikušas tam vairāk nekā 400 miljonu juaņu (50,86 miljonu eiro) naudas sodu.

Šis lēmums tika pieņemts pēc tam, kad regulatori atklāja, ka PwC darbinieki slēpa krāpnieciskas darbības, veicot sabrukušā nekustamā īpašuma attīstītāja Evergrande revīziju.

Pēc tam, kad PwC jau bija zaudējusi klientus, jo par revīziju bija radušies jautājumi, tagad PwC sešus mēnešus būs aizliegts parakstīt jebkādus finanšu rezultātus valstī.

Naudas sods ietver 116 miljonus juaņu (14,73 miljonus eiro) no Ķīnas Finanšu ministrijas un 325 miljonus juaņu (41,28 miljonus eiro) no Ķīnas Vērtspapīru regulēšanas komisijas.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju revīziju laikā tika izdarīti kļūdaini secinājumi, jo PwC darbā tika konstatēti “nopietni trūkumi”.

Tā apsūdzēja uzņēmumu, ka tas nav saglabājis “profesionālo skepticismu” un nav norādījis uz kļūdām.

Ministrija arī kritizēja to, ka Evergrande revīziju laikā nav atklājusi informāciju.

Savukārt vērtspapīru regulators norādīja, ka 88 % PwC veikto ierakstu par nekustamā īpašuma projektiem neatbilst faktiskajai īstenošanai un ir “nopietni neuzticami”.

PwC globālais priekšsēdētājs Mohameds Kande savā paziņojumā reaģēja uz šo lēmumu.

“PwC Zhong Tian Hengda audita grupas veiktais darbs bija krietni zem mūsu augstajām prasībām un bija pilnīgi nepieņemams,” viņš norādīja.

“Tas neatspoguļo to, par ko mēs kā tīkls iestājamies, un PwC tam nav vietas,” viņš sacīja.

Hengda ir Ķīnas Evergrande Group galvenais meitasuzņēmums.

Kande paziņojumā piebilda, ka PwC struktūrvienība ir pilnībā sadarbojusies ar regulatoriem un pilnībā ievēros administratīvos sodus.

PwC Ķīna ir atlaidusi sešus partnerus un piecus darbiniekus, kas bija tieši iesaistīti Hengda revīzijā, un uzņēmums pašlaik piemēro arī finansiālus sodus pašreizējiem un bijušajiem uzņēmuma vadītājiem, kas atbildīgi par šo uzņēmumu.

Revīzija nonāca Pekinas uzmanības lokā pēc Evergrande, pasaulē vislielāko parādsaistību apgrūtinātā attīstītāja un Ķīnas nekustamā īpašuma krīzes simbola, sabrukuma janvārī.

Ķīnas vērtspapīru regulators martā paziņoja, ka Evergrande 2019. un 2020. gadā bija uzpūtis savus kontinentālās Ķīnas ieņēmumus par gandrīz 80 miljardiem ASV dolāru (72,09 miljardiem eiro).

Maijā iestādes uzņēmumam uzlika 577 miljonu ASV dolāru (519,92 miljonu eiro) naudas sodu.

PwC veica Evergrande pārskatu revīziju par 14 gadiem līdz 2023. gadam un sniedza uzņēmumam tīru atzinumu.

Saskaņā ar Ķīnas Sertificēto grāmatvežu institūta datiem PwC ir bijis lielākais no “lielā četrinieka” grāmatvedības uzņēmumiem, kas darbojas Ķīnā, 2022. gadā gūstot gandrīz 8 miljardu juaņu (1,02 miljardu eiro) ieņēmumus, pārsniedzot konkurentus Deloitte, KPMG un EY.

Ilgstošā nekustamā īpašuma tirgus lejupslīdes laikā, kas ir skārusi daudzas citas ekonomikas jomas, tostarp būvniecību, būvmateriālus un sadzīves tehniku, Ķīna vēršas pret pārmērīgu aizņemšanos no attīstītāju puses.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru