LPCS: Piena produktu ražotāji neatbalsta piena produktu iepakojuma iekļaušanu depozīta sistēmā

Piena produktu ražotāji neatbalsta piena produktu iepakojuma iekļaušanu depozīta sistēmā, un tādējādi iestājas pret paplašināto depozīta sistēmu, aģentūrai LETA pauda Latvijas Piensaimnieku centrālajā savienībā (LPCS).

LPCS norādīja, ka paplašinātās depozīta sistēmas izveidei nav risinājumu un ekonomiska pamatojuma, jo piena produkti atšķirībā no pārējiem dzērieniem, ko iekļauj depozīta sistēmā, daudz ātrāk bojājas, tie ir biezi šķidrumi, kā arī to atliekas saglabājas iepakojumos. Šādu iepakojumu uzglabāšana mājsaimniecībās, lai tos vēlāk nogādātu uz pieņemšanas punktiem, iedzīvotājiem nav ērta – jārēķinās ar nepatīkamu aromātu un iespēju, ka ātri parādīsies pelējums.

Tāpat atbilstoši LPCS paustajam piena produktu iepakojumu mazgāšana nav lietderīga no energoefektivitātes un emisiju viedokļa, kā arī ūdens patēriņš rada liekas izmaksas un padara šo ideju neizdevīgu patērētājiem. Attiecīgo iepakojumu nodošana radītu higiēnas riskus arī mazumtirgotājiem, kuru telpās tiek izvietoti depozīta sistēmas savākšanas punkti, kā arī problemātiska būtu taras pieņemšanas automātu pielāgošana, prasot nesamērīgas investīcijas papildu funkciju ieviešanai un aizkavējot sistēmas ieviešanu kopumā.

“Depozīta sistēma ir solis pareizajā virzienā, lai izveidotu kvalitatīvu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu Latvijā. Tomēr piena ražotāji stingri iebilst pret nesen izskanējušo risinājumu veidot paplašinātu depozīta sistēmu, kurā iekļautu arī piena produktus un tetrapakas. Dotais priekšlikums mums nav saprotams – piena produktu iepakojums nav iekļauts nevienas citas valsts depozīta sistēmā vairāku iemeslu dēļ un tam nav nekāda ekonomiska pamatojuma,” sacīja LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Pēc viņa teiktā, tādus produktus, kā piemēram, piens un jogurts iedzīvotāji visbiežāk patērē mājās. Izmantotais iepakojums jau tagad nonāk šķirošanas konteineros, kas izvietoti māju tuvumā, un tālāk tiek nodots pārstrādei. Tikmēr depozīta sistēmā nepieciešams iekļaut tos dzērienus, kuriem ir vislielākais risks nonākt dabā vai pilsētvidē un kuri visbiežāk tiek patērēti, esot ceļā vai pie dabas.

“Piena ražotāji ir pievienojušies citu Latvijas dzērienu ražotāju aicinājumam nekavēties ar jau izstrādāto depozīta likumdošanas projektu. Depozīta sistēmas ieviešana ir liels izaicinājums, to pierāda arī citu valstu pieredze. Uzskatu, ka ritenis nav jāizgudro no jauna, lai Latvijā nodrošinātu efektīvu dzērienu iepakojuma savākšanu un pārstrādi. Ir jāņem piemērs no tām valstīm, kur sistēma jau veiksmīgi darbojas un jau ir sasniegusi augstus rādītājus,” sacīja Šolks.

Jau ziņots, ka Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Vides aizsardzības klubs, Latvijas Iepakojuma asociācija un Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija pirmdien, 27.maijā, parakstīja sadarbības memorandu par inovatīvas, ekonomiski izdevīgas, paplašinātas iepakojuma depozīta sistēmas izstrādi. Memoranda mērķis ir efektīvi risināt dažādu sadzīves preču iepakojuma savākšanas problēmu.

Memoranda dalībnieki vienojās par principiem, kas būtu ievērojami, izstrādājot depozīta sistēmu. Principi paredz nododamā iepakojuma daudzveidību, sekmējot dažāda veida iepakojuma savākšanu un pārstrādi, tostarp, piemēram, pieņemt pārstrādē piena un sulu iepakojumu, šampūnu pudeles, stikla burkas un citus iepakojumus, ko klasiskā depozīta sistēma nepieņem.

Tāpat ziņots, ka šajā sasaukumā Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir izlietota, atkārtoti vai vienreiz lietojama dzērienu iepakojuma pieņemšana no patērētāja, tā šķirošana, pārvadāšana, uzglabāšana, pārstrāde vai reģenerācija. Tāpat sagatavošana atkārtotai izmantošanai, kā arī iepriekš minēto darbību plānošana un organizēšana. Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru