Ko var iestādīt agro kartupeļu šķirņu dobju vietā?

Augu maiņas pētīšana

Kad jaunie kartupeļi būs izrakti, dobes ir gatavas jauniem iemītniekiem. Tā vien liekas, ka kas tur ko neizdarīt – atrast jebkurus dārzeņus, kurus var pagūt izaudzēt, lai stādītu tos šajās vietās. Taču viss nav tik vienkārši.

Augu maiņas pētīšana ir īsta zinātne. Tā palīdz pēc iespējas kompaktāk un gudrāk izmantot savās dobēs esošo vietu.

Ir uzskats, ka vienu un to pašu dobi nedrīkstot gadu no gada apstādīt ar vienu un to pašu kultūru, īpaši tādu, kurai ir ļoti augstas mikroelementu prasības. Pirmkārt, dārzenis, kuru gadu no gada stāda vienā un tajā pašā vietā, no augsnes uzsūks vienas un tās pašas vielas, kā rezultātā ražas apjomi ievērojami samazināsies. Otrkārt, rodas ļoti liela iespēja, ka šajā vietā iemetīsies kāda kaite vai dārzeņu slimība, kas sezonu no sezonas tikai krāsies un “plauks un ziedēs” vienā un tajā pašā vietā. Treškārt, šādā veidā augsne ārkārtīgi ātri zaudē savas barības vielas.

Kartupeļi ir tieši tā viena rijīgā kultūra, kurai nepieciešamas ļoti daudz barības vielas. Tas nozīmē, ka pēc kartupeļiem nepieciešams stādīt citus dārzeņus un zaļumus, kuriem netraucēs tāda jau labi “izmantota” augsne.
Turklāt svarīgi ir atcerēties, ka jebkurai dobei laiku pa laikam nepieciešama atpūta. Tas nozīmē, ka laiku pa laikam tajos nevajag vispār neko sēt.

Lasi vēl: Neatkarīgi no tā vai esat precējušies vai nē, jums šis ir obligāti jāizlasa

Kas labi augs pēc kartupeļiem?
Lai saprastu, kuras kultūras vislabāk audzēt pēc agrajiem kartupeļiem, ir ļoti svarīgi ņemt vērā to, kas tieši šiem kartupeļiem ir nepieciešams pilnvērtīgai augšanai.

Kartupeļi visvairāk no zemes izsūc fosforu un kāliju. Tas nozīmē, ka pirms jūs grasāties to vietā kaut ko stādīt (īpaši tas attiecas uz kultūrām, kuras ir tik pat jūtīgas pret šiem mikroelementiem), ieteicams augsni pabarot ar šāda veida mēslojumiem vai barības vielām.
Līdz būsiet nodrošinājuši visas nepieciešamās barības vielas augsnē – pietiekošs daudzums ūdens, gaisa caurlaidība, augsne ir uzarta un pabarota – varat ķerties klāt stādīšanai.
Ko gan var vēl paspēt iestādīt, lai tas vispār izaugtu kartupeļu vietā un paspētu to izdarīt līdz sezonas beigām?

Sīpoli, ķiploki
Variants, kas derēs vienmēr. Šī nav prasīga kultūra, tie ātri aug, regulāri sniedz ražu, izdala fitoncīdus, kas var palīdzēt blakus dobē esošajiem stādiem, lieliski noder stādīšanai starp dobēm.

Burkāni, pastinaki, pētersīļi, dilles, fenheļa
Lieliski piemērotas kultūras, kuras augs arī pēc tam, kad šajās dobēs būs izauguši kartupeļi. Tiem pat nav vajadzīga īpaša mēslošana. Vienkārši kārtīgi uzariet dobi, mitriniet to, iesējiet sēklas, pa virsu uzberiet mazliet sausu augsnes slāni.

Pākšaugi
Labi dobē pēc kartupeļiem jutīsies arī pupiņas: pupas, zirņi. Par tiem var ļoti viegli rūpēties – atliks vien laistīt un uzirdināt zemi. Var ar laiku būt nepieciešamība izveidot kādu statīvu vai atbalstu augam, lai tam būtu daudz ērtāk vīties. Bet stādus ar dekoratīvajiem zaļumiem varēsiet nolasīt līdz pat vēlam rudenim. Turklāt pupiņas un pākšaugi lieliski bagātina zemi ar slāpekli, kas lieki noderēs šīs dobes iedzīvotājiem pēc pākšaugiem.

Biete, mangolds
Arī bietes attiecas pie tām kultūrām, kurām nekādas problēmas nesagādā minimāls daudzums barības vielu augsnē. Tie ir gardi un veselīgi dārzeņi, tie nogatavojas 1,5 – 3 mēnešu laikā (atkarīgs no šķirnes).

Kāposti, rāceņi, redīsi, mārrutki, brokoļi, ziedkāposti
Vēl viens lielisks variants pēc kartupeļiem – kāposti. Teju visi šīs saimes pārstāvji sniedz lielisku ražu pat tad, ja tie tiks iestādīti vasaras vidū. Vienīgais, ka lielāko daļu no tiem nāksies stādīt jau stādus, jo ar sēklām tie nepagūs izaugt.

Salāti, spināti
Visdažādākie salātu veidi un spināti aug ļoti ātri, tie neprasa daudz piepūles audzējot, kā arī neaizņem daudz vietas dobē. Lielisks variants, ko stādīt pēc kartupeļiem. Pašlaik ir pieejami tādas salātu šķirnes, kuras izaugs gatavas ēšanai jau pēc divām nedēļām. Atliks vien iestādīt, uzart zemi, aplaistīt.

Iestādīji un aizmirsi – tieši šādi var aprakstīt visus iepriekš minētos dārzeņus un augus. Sēkliņas atliek vien iestādīt 4-5 cm dziļumā augsnē, bet visu pārējo izdarīs paši augi. Bet raža būs jau mēnesi pēc tam, kad augu stādi būs palaiduši ziedus.

Ko nedrīkst stādīt pēc kartupeļiem?
Ņemot vērā to, ko kartupelis paņem no augsnes, ir vērts izvērtēt arī to, ar kādām slimībām var slimot kartupeļi.
Ņemot vērā kartupeļu kaites, atkal stādīt vienā un tajā pašā vietā tos pašus kartupeļus varēs tikai un vienīgi pēc četriem gadiem, ātrāk nav ieteicams, kā arī jāņem vērā, ka pirms tam augsni jāpapildina ar kartupeļiem nepieciešamajām barības vielām.

Ja jūs šo konkrēto vietu dobē esat paredzējuši tikai kartupeļu stādīšanai, ļaujiet augsnei atpūsties kaut vienu gadu. Iestādiet nākamajā sezonā tur kabačus, gurķus, ķirbjus, kāpostus, patisonus, pupiņas vai sīpolus. Pēc šiem dārzeņiem kartupeļi atkal spēs sniegt labu ražu.

Ir zināms, ka kartupeļi pieder nakteņu dzimtai, tādēļ viņi ne visai labi attieksies pret šīs pašas dzimtas pārstāvjiem – tie būs uzņēmīgāki pret slimībām (fitoftoze, makrosporioze, dažāda veida puves). Šo dārzeņu skaitā iekļaujami tomāti, baklažāni, paprika, tabaka. Tāpat kartupeļiem nepatiks tādi iepriekšējie iemītnieki kā zemenes – viņiem ir kopīgi kaitēkļi un kaites kā tādas (kolorado vaboles, fitoftora utt.).

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru