Kāpēc gurķi ir rūgti? 4 padomi, lai to novērstu

Rūgtie gurķi ir maskēšanās meistari. No ārpuses tie izskatās pēc kraukšķīgiem, gardiem dārzeņiem, kurus vēlaties ēst, taču, kad esat iekodies, rūgto garšu nav iespējams palaist garām.

Zinātnieki ir noskaidrojuši, kas padara gurķus rūgtus un kāpēc rodas šī nepatīkamā garša. Kad esat sapratis iemeslus, ir viegli to novērst. Šie 4 vienkārši izpildāmie padomi palīdzēs izvairīties no rūgto gurķu audzēšanas dārzā.

Kāpēc gurķi ir rūgti?

Iemesls tam, kāpēc gurķi ir rūgti, ir organisks savienojums, ko sauc par kukurbitacīnu. Rūgto gurķu augļos ir liels kukurbitacīna daudzums. Visi gurķu augi satur šo vielu, tā galvenokārt atrodas to kātos, lapās un saknēs, kur tas var būt noderīgs, lai pasargātu no kaitēkļiem, piemēram, gurķu vabolēm.

Kukurbitacīns migrē augļos stresa apstākļos. Ieejot no augļa stublāja gala, rūgtais savienojums var neizplatīties pa visu gurķi, kas izskaidro, kāpēc puse augļa — stublāja gals — ir rūgta un pārējais auglis ir garšīgs.

Gurķu miza bieži satur vairāk rūgto savienojumu nekā mīkstums. Mizas noņemšana palīdz noņemt arī lielu daļu rūgtās garšas.

Kā novērst gurķu rūgtumu?

1.Izvēlieties pareizās šķirnes

Daži gurķu veidi pēc būtības ir vairāk pakļauti rūgtumam nekā citi. Augu selekcionāri ir izvēlējušies jaunas šķirnes, pamatojoties uz kukurbitacīna daudzumu, kas izplatīts augu daļās un kātos.

Nelabvēlīgos augšanas apstākļos augi ar zemāku kukurbitacīna līmeni kļūst rūgti. Populāras un viegli audzējamas šķirnes ir “Karmena”, “Dīva”, “Zaļais bruņinieks”, “Saldā šķēle”, “Saldais panākums” un “Zaļais gardums”.

2.Nodrošiniet pietiekami daudz ūdens

Sausos apstākļos gurķi, visticamāk, kļūst rūgti. Kukurbitacīna savienojums augā uzkrājas, kad tam ir grūti augt. Ar laiku kukurbitacīns nonāk augļos, veidojot rūgtu gurķi.

Ja dabisko nokrišņu ir maz, augi jālaista daudz. Mēģiniet laistīt no rīta vai vēlā pēcpusdienā, lai lapotne varētu ātri nožūt. Sēnīšu slimības biežāk attīstās uz zaļumiem, kas ilgstoši paliek mitri.

3.Pievienojiet mulču

Izklājiet 5 cm biezu sasmalcinātas mizas, salmu vai nopļautās zāles slāni kā mulču ap augu pamatni, lai palīdzētu saglabāt augsnes mitrumu un mērenu augsnes temperatūru. Stresa augšanas apstākļi, sākot no sausuma līdz karstumam un aukstumam, var izraisīt rūgtus gurķus.

Mulča cīnās pret sausiem apstākļiem, radot barjeru, lai ierobežotu augsnes mitruma zudumu. 5 cm mulčas slānis darbojas arī, lai izolētu augsni. Mulčas izolācijas spēj mazināt temperatūras svārstības auga sakņu zonā, kas palīdz novērst rūgtu augļu veidošanos.

4.Sēj gurķus ik pēc 2 nedēļām

Pēctecības sēšana, jeb māksla stādīt sēklas ik pēc pāris nedēļām, ir lieliska apdrošināšanas polise pret rūgtiem gurķiem. Grūti augšanas apstākļi, piemēram, sausums vai pārmērīgs aukstums vai karstums, parasti ilgst tikai nedēļu vai divas.

Sējot gurķus ik pēc divām nedēļām, sākot no pavasara beigām un turpinot līdz vasaras vidum, jūs, iespējams, iegūsiet daudz ražu, kas nogatavosies pirms vai pēc jebkura izaicinājuma, ko māte daba jums liks priekšā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru