Kādi kaitēkļi mīt jūsu paklājā un kā ar tiem cīnīties

Paklāji rada siltumu un komfortu mājoklī, taču, izvēloties šādu grīdas segumu, esiet gatavi par to pareizi rūpēties. Ar regulāru putekļu sūkšanu, pat katru dienu, nepietiek, lai no tepiķa notīrītu dziļi iekļuvušos netīrumus un putekļus. Laika gaitā tepiķis kļūst par viesmīlīgu māju daudziem nelūgtiem viesiem, par kuriem jūs pat nezināt.

Kas dzīvo jūsu paklājā un kā atbrīvoties no nepatīkamiem kaimiņiem, dalīsimies šajā rakstā.

Putekļu ērcītes

Paklājos, īpaši biezos un pūkainos, uzkrājas milzīgs daudzums putekļu, kuros sāk mitināties putekļu ērcītes (dermatophagoides). Mūsu mājokļos šiem parazītiem ir vienkārši gastronomiskā paradīze: mikroskopiskie parazīti barojas ar cilvēka ādas atmirušām daļām, kas nosēžas paklājos.

Šajā ziņā problēma ir tā, ka šīs radības visas dzīves laikā rada ekskrementus, kas 200 reizes pārsniedz pašu svaru. Tie kopā ar toksiskajiem atkritumiem nonāk gaisā, ko elpojam. Tas izraisa šķaudīšanu, klepu, reiboni un citas alerģiskas reakcijas, kas ir īpaši bīstamas bērniem. Pastāvīgi saskaroties ar putekļu ērcītēm, var samazināties imunitāte un attīstīties pilnvērtīga alerģija.

Cīņa ar putekļu ērcītēm patstāvīgi ir sarežģīta, bet iespējama. Visa problēma ir tā, ka tās vairojas ļoti ātri – četros mēnešos izdēj aptuveni 300 olas. Lai atbrīvotos no ērcēm un to pēcnācējiem, katru dienu jāvēdina telpas, kur atrodas paklāji, un tie regulāri jānes ārā, lai ar slotiņu tos varētu izklopēt. Ieteicams izmantot arī ultravioleto lampu.

Pelējums

Vēl viens ļoti nepatīkams un bīstams paklāju iemītnieks ir pelējums. Tas parādās pie augsta mitruma, piemēram, ja kaimiņi jūs appludināja vai jūs pilnībā neizžāvējāt paklāju. Šīs sēnītes sākšanās mitrā vidē aizņem vienu līdz divas dienas. Pelējums izplata nepatīkamu smaku. Daudzas sporas nokļūst gaisā un izkliedējas pa dzīvokli, turklāt pelējuma ieelpošana ir bīstama Vese***ai, tas var vājināt imūno aizsardzību, tāpēc no pelējuma nekavējoties jāatbrīvojas.

Pelējuma skarto paklāju vislabāk iznest ārā un noņemt ar stingru suku. Tad vieta jāapstrādā ar speciālu pretpelējuma līdzekli, ko pārdod sadzīves ķīmijas veikalos, vai arī jāizmanto tautas līdzekļi, piemēram, sodas šķīdums. Pēc apstrādes paklājs ir rūpīgi jānomazgā no abām pusēm un kārtīgi jāizžāvē, un telpa, kurā tas atradās, vēl vairākas dienas būs jāvēdina, lai atbrīvotos no visām atlikušajām sporām.

Blusas

Parastās blusas labprāt dzīvo paklājos. Atšķirībā no pelējuma, tās dod priekšroku sausākām vietām, un mitrā vidē atstāj tikai pēcnācējus. Šāda apkārtne ir ļoti bīstama un nepatīkama, jo šie parazīti ar prieku dzer cilvēka asinis. Blusu kodumi var izraisīt niezi, dermatītu un pārnēsāt bīstamas slimības, piemēram, pat buboņu mēri.

Lasi arī: Jaunais hits slavenību vidū – arbūzu sulas dzeršana! Vai tas ir tikpat labi kā paša augļa ēšana?

Ir daudz vieglāk noņemt blusas no mājdzīvnieka, nekā izdabūt tās no paklāja. Putekļu sūcējs te daudz nepalīdzēs. Mājas metodes, kā tikt galā ar paklāju blusām, ir ļoti skarbas: vai nu būs jāizmanto indīgas ķimikālijas, piemēram, dihlofoss vai kāds cits kukaiņu atbaidīšanas līdzeklis, vai arī jāizmanto tautas recepte un jāgatavo biškrēsliņu un vērmeļu uzlējums.

Paklāja ādgrauzis

Paklājos var dzīvot arī citi kukaiņi, piemēram, ādgrauzis. Parasti viņi mūsu mājās nokļūst no ielas, vasarā ierāpo pa atvērtiem logiem, vai arī paši saimnieki atnes ar mantām. Viņiem īpaši patīk kažokādas un pūkaini izstrādājumi, viņi iedzīvojas arī mēbelēs un grāmatās. Paklāju ādgrauži ir ļoti izturīgi, tie lieliski jūtas gan aukstās un mitrās telpās, piemēram, pagrabos, gan karstās saulainās viesistabās. Paklājos apmetas ne tikai ādgrauži, bet arī to kāpuri, tie ir visbīstamākie. Viņiem patīk ēst vilnas izstrādājumus, un, ja viņi nonāks pie skapja, viņi mielosies ar jūsu kažokiem un ādas izstrādājumiem.

Cīņa ar ādgraužiem un to kāpuriem mājas apstākļos prasīs daudz spēka un neatlaidības, tā būs ilga un nogurdinoša. Jums būs jādezinficē ne tikai skartais paklājs, bet visa telpa, jo kāpuri ātri izplatās un slēpjas aiz grīdlīstes, zem mēbelēm un citās tumšās vietās. Turklāt jums būs 1-2 reizes dienā jāsūc paklāji, līdz atbrīvosities no nelūgtiem viesiem. Insekticīdu iznīcināšanai var izmantot borskābes šķīdumu, tas nav toksisks cilvēkiem un mājdzīvniekiem, taču tam ir balinošs efekts un tas var atstāt pēdas uz tumšām lietām un virsmām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru