Eiropas uzņēmēju uzticība Ķīnas tirgum ir viszemākajā līmenī

Eiropas uzņēmēju uzticība Ķīnai ir sasniegusi vēsturiski zemāko līmeni, jo valsts attiecības ar Rietumiem kļūst aizvien saspīlētākas, teikts ikgadējā Eiropas uzņēmējdarbības Ķīnā nostājas dokumentā (European Business in China Position Paper).

Saskaņā ar ziņojumu, ko trešdien publicēja Eiropas Tirdzniecības palāta Ķīnā, peļņas maržas Ķīnā divām trešdaļām no gada sākumā aptaujātajiem uzņēmumiem ir vienādas vai zemākas par pasaules vidējo rādītāju.

Aicina veikt reformas, lai veicinātu ieguldītāju uzticēšanos

Vadošā Eiropas uzņēmēju grupa aicināja Ķīnu pārkārtot prioritātes ekonomikas izaugsmei un reformām un veicināt ieguldītāju uzticību, izlīdzinot konkurences apstākļus visiem uzņēmumiem valstī.

Tā arī mudināja Ķīnu atvērt ekonomiku un ļaut brīvākam tirgum noteikt resursu sadalījumu, kā arī ieteica ieviest politiku, lai veicinātu iekšzemes pieprasījumu.

Augustā Ķīna iesniedza sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) par Eiropas Savienības tarifiem Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem.

Tā arī sāka antidempinga un subsīdiju izmeklēšanu attiecībā uz Eiropas piena produktu, brendija un cūkgaļas eksportu. Šādas atbildes darbības ir radījušas bažas, ka var izcelties tirdzniecības karš.

Eiropas uzņēmumi uzskata, ka peļņa nav riska vērta

Daudzi Eiropas uzņēmumi nolemj, ka ienākumi no ieguldījumiem pasaules otrajā lielākajā ekonomikā nav riska vērti, tostarp Ķīnas ekonomikas lejupslīdes un politizētās uzņēmējdarbības vides dēļ.

“Dažiem Eiropas uzņēmumu vadītājiem un akcionāriem riski, kas saistīti ar ieguldījumiem Ķīnā, sāk pārspēt peļņu, un šī tendence tikai pastiprināsies, ja netiks risinātas galvenās uzņēmējdarbības problēmas,” ziņojuma sākumā norāda Eiropas Savienības Tirdzniecības palātas Ķīna prezidenta Jensa Eskelunda.

Ziņojumā ir ierosināti vairāk nekā 1000 ieteikumu Ķīnai, lai risinātu izaicinājumus un problēmas, ar kurām saskaras Eiropas uzņēmumi, kas darbojas šajā valstī, un veicinātu investoru uzticību.

Starp tiem ir arī aicinājums Ķīnai atturēties no uzņēmumu sodīšanas par to izcelsmes valstu valdību rīcību.

Citi ieteikumi ietver arī to, lai nodrošinātu, ka tiek īstenoti politikas pasākumu kopumi ārvalstu ieguldījumu piesaistīšanai, un atturētos no “neprognozējamām politikas maiņām”.

Ziņojumā arī ieteikts, lai ES proaktīvi sadarbotos ar Ķīnu un, ja rodas domstarpības, reaģētu “samērīgi”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru