Arī Carnikavas dome nolēmusi rīkot iedzīvotāju aptauju par teritoriālo reformu

Arī Carnikavas novada dome šodien ārkārtas sēdē pieņēmusi lēmumu jūnija sākumā rīkot iedzīvotāju aptauju par pašvaldības iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajai teritorijai, aģentūrai LETA apstiprināja pašvaldības priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (LZS).

Viņa norādīja, ka aptauja notiks no 3.jūnija līdz 16.jūnijam, un tajā iedzīvotājiem tiks uzdots jautājums “Vai jūs atbalstāt Carnikavas novada iespējamo pievienošanu citu novadu administratīvajai teritorijai?”, dodot iespēju atbildēt ar “Jā” vai “Nē”.

Savukārt 31.maijā pašvaldība rīkos “Tautas sapulci”, kurā iedzīvotājus informēs par administratīvi teritoriālās reformas būtību un iedzīvotāju aptaujas norisi. Sapulcē tiks aicināts piedalīties arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Lai gan Pūce identiskas aptaujas rīkošanu jau ir apturējis Jelgavā un Ikšķilē, Mieriņa norāda, ka ministra piedāvātie sociālo aptauju vai sabiedrisko apspriežu formāti nav atbalstāmi, jo pašvaldības mērķis ir iegūt pēc iespējas lielāku iedzīvotāju viedokli. “Protams, mēs nevaram garantēt, ka uz mūsu aptauju atnāks pilnīgi visi carnikavieši, taču, ja ieradīsies kaut vai 10-15% iedzīvotāju, arī tas būs rādītājs, ka viņus šis jautājums nesatrauc un ministra ieceri viņi atbalsta,” skaidroja Mieriņa.

Ja Pūce ar rīkojumu apturēs arī Carnikavas domes lēmumu, Mieriņas ieskatā tas būs solis “atpakaļ alu laikmetā”. “Tādā gadījumā man ir jautājums, cik ilgi klusēs premjers Krišjānis Kariņš (JV), pieļaujot, ka virzāmies atpakaļ “nedemokrātijā”,” kritiku neslēpa Mieriņa. Viņa arī norādīja, ka pašvaldības rīcībā ir dati par identisku situāciju 1991.gadā, kad iedzīvotāji, īstenojot pašvaldību reformu, tika aptaujāti par ieceri nošķirt Carnikavu no Ādažiem.

“Tobrīd cilvēki ar visiem saviem datiem nāca un parakstījās un sniedza savu vērtējumu aptaujā. Toreiz tas bija leģitīmi, kāpēc tagad vairs nav?” taujāja politiķe.

Plānots, ka Carnikavas domes rīkotā aptauja norisināsies konkrētās vietās novadā, kā arī aptaujas lapu varēs pašvaldībai iesniegt elektroniski – parakstītu ar drošu elektronisko parakstu vai autorizējoties ar “www.latvija.lv”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā karte paredz Carnikavu apvienot ar Ādažiem, Garkalni, Sēju un Saulkrastiem. Tādējādi iecerēts izveidot 673,49 kvadrātkilometrus lielu pašvaldību ar vairāk nekā 38 400 iedzīvotājiem.

Tikmēr Pūce ar rīkojumu apturējis Jelgavas novada un Ikšķiles domju lēmumus rīkot iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu, jo aptauju izstrādātie nolikumi pārkāpjot likumu.

Ministrs norāda, ka ne likums “Par pašvaldībām”, ne arī citi normatīvie akti pašlaik neparedz domei tiesības organizēt sabiedrības viedokļa noskaidrošanu, rīkojot iedzīvotāju aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistošā lēmuma pieņemšanā.

Iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanai Pūce aicina pašvaldības rīkot sabiedriskās apspriedes, socioloģiskās aptaujas vai citas aptauju formas, kuras ir likumiskas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru