Analītiķi norāda, ka ASV ostu darbinieku streiks visvairāk apdraud Eiropas autoražotājus

Eiropas autoražotājus, visticamāk, visvairāk ietekmēs ostas darbinieku streiks ASV Austrumu piekrastes un Meksikas līča piekrastes ostās, jo tie lielā mērā ir atkarīgi no šīm vietām, taču ilgāks streiks varētu skart nozari plašākā mērogā.

Otrdienas agrā rīta stundā ostas strādnieki sāka pirmo plaša mēroga protesta akciju gandrīz 50 gadu laikā, apturot aptuveni pusi no valsts kuģniecības plūsmas.

Starptautiskās kuģu būvnieku arodbiedrības (International Longshoremen’s Association) arodbiedrība, kas pārstāv 45 000 ostu darbinieku, bija risinājusi sarunas ar darba devēju grupu United States Maritime Alliance (USMX) par jaunu sešu gadu līgumu.

“Austrumu piekrastē ieved daudz automašīnu, īpaši Baltimoras ostā,” teica Stīvs Hjūzs, HCS International, kas konsultē autobūves nozari kuģniecības jautājumos, izpilddirektors. “Ja streiks ieilgs nedēļām ilgi, tā būs traģēdija.”

Pēdējos 12 mēnešos streikojošajās ostās tika pārkrauti transportlīdzekļi 37,8 miljardu ASV dolāru vērtībā, sacīja Hjūzs. Šajā summā nav iekļautas auto rezerves daļas, ko izmanto gan transportlīdzekļu ražošanā, gan rezerves daļu tirgū, viņš teica.

“Ja paskatās uz General Motors automašīnu, tad šajās automašīnās tagad var atrast visdažādākās detaļas no Eiropas un Āzijas,” teica Hjūzs.

Auto piegādātāju tirdzniecības grupa Motor & Equipment Manufacturers Association aicināja prezidentu Džo Baidenu un viņa administrāciju piespiest abas puses atgriezties pie sarunu galda.

Daļu trūkums varētu likt dažiem autoražotājiem samazināt automobiļu ražošanu, lai gan analītiķi teica, ka daži no tiem to varētu izturēt. Stellantis, piemēram, ir ļoti lieli transportlīdzekļu krājumi.

Barclays analītiķis Dans Levī teica, ka 70 % no auto detaļu importa ASV notiek caur skartajām ostām, lai gan uzņēmumi, visticamāk, ir izveidojuši zināmus krājumus, jo streika risks bija redzams jau kādu laiku. Ja. autobūvnieki būs spiesti ievest rezerves daļas ar lidmašīnām, tas varētu palielināt izmaksas. Tas nešaubīgi varētu ļoti sadārdzināt auto cenas.

Eiropas autoražotāji, no kuriem daudzi izmanto ostas, kurās notiek streiks, tiktu ietekmēti visvairāk, pētījumā norādīja Levī.

“Eiropas (autoražotāji) lielā mērā izmanto Baltimoras ostas importam un dienvidaustrumu ostas (t.i., Čārlstonu) eksportam, jo lielākā daļa ASV ražošanas apjoma atrodas šajā reģionā,” viņš teica.

BMW paziņoja, ka cieši uzrauga situāciju un strādā, lai samazinātu jebkādu ietekmi, savukārt Volvo Cars paziņoja, ka izstrādā ārkārtas rīcības plānus, bet pagaidām nav izjutis jūtamu ietekmi. Ar Volkswagen un Mercedes pārstāvjiem uzreiz neizdevās sazināties, lai sniegtu komentārus.

Eiropas imports pēdējos gados ir veidojis pat pusi no Vācijas autoražotāju pārdošanas apjoma ASV, un Volvo Car ir vēl atkarīgāks, sacīja Levī. Tomēr, ņemot vērā, ka krājumi ir lielāki nekā parasti, uzņēmumi, iespējams, ir sagatavojušies un streika ietekme varētu būt ierobežota, ja vien streiks nebūs ilgs.

Volvo paziņoja, ka uzņēmums ir izveidojis rezerves daļu krājumus un apsvēris iespēju mainīt sūtījumu maršrutus, lai mazinātu ietekmi, un īstermiņā negaida nekādu ietekmi.

Detroitas automobiļu ražotāji patiesībā varētu gūt nelielu labumu, jo samazinājušies nozares krājumi varētu ierobežot cenu spiedienu, teica Levī. Viņš teica, ka rezerves daļu imports vairāk ietekmēs uzņēmumus, tostarp General Motors un Ford, jo lielākā daļa to importēto transportlīdzekļu tiek ievestas ar kravas automobiļiem un pa dzelzceļu no Kanādas un Meksikas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru