OECD brīdina, ka Beļģijai jāsamazina valsts izdevumi, lai samazinātu parādu un deficītu

OECD brīdina, ka parāds turpina palielināties, un, ja netiks veikti nekādi pasākumi, līdz 2050. gadam tas varētu sasniegt 200% no IKP.

Beļģija ir izrādījusies salīdzinoši noturīga pret ekonomiskajiem satricinājumiem, un 2025. gadā tās IKP pieaugums būs 1,4%, tomēr tai steidzami jāsamazina parāds, uzskata Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

Valsts ar sesto spēcīgāko ekonomiku ES ir izkļuvusi no Covid-19 pandēmijas un enerģētikas krīzes ar daudzsološi noturīgu ekonomiku, norādīja OECD, piebilstot, ka Beļģijas IKP pamatā ir spēcīgs iekšzemes pieprasījums, kas līdzsvaro uz eksportu orientēto nozaru sarukumu.

Jaunākajā OECD Beļģijas ekonomikas apsekojumā prognozēts, ka, uzlabojoties finanšu nosacījumiem, IKP pieaugums 2024. gadā būs 1,2 %, salīdzinot ar 1,4 % 2023. gadā, un 1,4 % 2025. gadā.

Gaidāms, ka inflācija samazināsies un 2024. gadā sasniegs 4,3% (salīdzinājumā ar 2,3% 2023. gadā), bet 2025. gadā samazināsies līdz eiro zonas mērķim – 2%.

Beļģijas nodarbinātība turpināja pieaugt, un bezdarba līmenis stabilizējās ap 5,5%, kas ir zemāks nekā vidējais līmenis valstī pirms Kovid-19 pandēmijas.

Tomēr fiskālais deficīts un parāds ir pārāk augsts. ESAO uzsver, ka ir būtiski samazināt valsts izdevumus, jo pretējā gadījumā ar pašreizējo nodokļu un izdevumu politiku valsts parāds līdz 2050. gadam varētu sasniegt 200 % no IKP.

Sabiedrības novecošanās un klimata pārmaiņu izmaksas, iespējams, palielinās spiedienu.

“Ja netiks veikti konsolidācijas pasākumi, paredzams, ka tas turpinās pieaugt, jo novecošanas izmaksas un klimata pārmaiņu prasības radīs papildu spiedienu uz turpmākajiem budžetiem,” teikts ziņojumā.

Tiek prognozēts, ka ar novecošanu saistītās izmaksas, jo īpaši izdevumi pensijām un ilgtermiņa aprūpei, līdz 2060. gadam palielināsies par 3,7 % no IKP, kas ir daudz vairāk nekā vidēji ES valstīs.

Pašlaik tiek prognozēts, ka valsts parāds šogad būs 107,4 % no IKP un 2025. gadā sasniegs 110 %. Ziņojumā cita starpā ieteikts palielināt valsts izdevumu efektivitāti un paplašināt nodokļu bāzi. Tomēr ziņojumā arī uzsvērts, ka Beļģijas nodokļu slogs ir viens no augstākajiem OECD, tāpēc konsolidācija galvenokārt jāveic, samazinot izdevumus.

Nodarbinātības palielināšana un atbalsts MVU ir galvenie faktori, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi

Viens no galvenajiem OECD ieteikumiem Beļģijas politikas veidotājiem ir veicināt augstāku nodarbinātību, kas uzlabo ekonomisko aktivitāti, palielina nodokļus, palielina patēriņu un samazina sociālo pabalstu izmaksas.

2023.gadā Beļģijā 67 % darbspējīgo iedzīvotāju bija nodarbināti, kas ir zem OECD vidējā rādītāja – 70 %.

Lai risinātu fiskālās problēmas, mazinātu nevienlīdzību un uzturētu ekonomikas izaugsmi, ļoti svarīgi būs veicināt lielāku darbaspēka līdzdalību.

Pēc OECD domām, ierobežot priekšlaicīgu pensionēšanos, stiprināt strādājošo pabalstus zemu atalgotiem darba ņēmējiem, kā arī pakāpeniski atcelt viņiem paredzētos pabalstus palīdzētu veikt nepieciešamās pārmaiņas.

Tajā pašā laikā atbalsts ir vajadzīgs arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), jo to administratīvais slogs un prasmju trūkums, ar ko tie saskaras, kavē to uzņēmējdarbības rezultātus. ESAO iesaka mazināt administratīvo slogu, uzlabot piekļuvi apmācības programmām un novērst dzimumu nevienlīdzību.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru