Izraēlas patēriņa cenu indekss augustā sasniedza 10 mēnešu maksimumu – 3,6 %

Izraēlas inflācijas līmenis augustā strauji pieauga, sasniedzot augstāko līmeni gandrīz gada laikā, svētdien liecina Centrālā statistikas biroja dati, tādējādi samazinot iespēju, ka drīzumā tiks samazināta procentu likme.

Gada inflācijas līmenis pagājušajā mēnesī pieauga līdz 3,6 % no 3,2 % jūlijā, kas ir augstākais līmenis kopš pagājušā gada oktobra. Tas ievērojami pārsniedza aģentūras Reuters aptaujā prognozētos 3,2 % un ievērojami pārsniedza valdības noteikto gada mērķa līmeni 1-3 % robežās.

Valdības amatpersonas inflācijas kāpumā galvenokārt vaino ar militārā konflikta saistītās piegādes problēmas.

Salīdzinājumā ar jūliju patēriņa cenu indekss augustā pieauga par 0.9%, kas bija lielāks nekā gaidīts, un to veicināja augstākas izmaksas par svaigiem produktiem, pārtiku, mājokli, transportu, izglītību un izklaidi. Tos tikai daļēji kompensēja apģērbu un apavu, telekomunikāciju un mēbeļu cenu kritums.

Pēc bāzes procentu likmes samazināšanas janvārī Izraēlas Banka turpmākajās sanāksmēs februārī, aprīlī, maijā, jūlijā un augustā likmi nemainīja, atsaucoties uz ģeopolitisko spriedzi, augošo cenu spiedienu un brīvāku fiskālo politiku Izraēlas konfliktā ar palestīniešu grupējumu Hamās dēļ.

Nākamais lēmums par procentu likmēm tiks pieņemts 9. oktobrī. Izraēlas centrālo banku vadītāji ir paziņojuši, ka līdz 2025. gadam likmju samazināšanu neparedz.

2024.gadā Izraēla saskaras ar ievērojamām ekonomiskām grūtībām, jo konflikts ar Hamās turpinās jau vienpadsmito mēnesi. Tas ir krasi palielinājis militāros izdevumus, palielinot fiskālo deficītu līdz 7,8 % no IKP (iepriekšējā gadā tas bija 4,1 %).

Aizsardzības izmaksu pieaugums kopā ar citiem ar konfliktu saistītiem izdevumiem ir licis lielākajām kredītreitingu aģentūrām, piemēram, Fitch, pazemināt Izraēlas kredītreitingu. Īpaši smagi cietušas būvniecības un lauksaimniecības nozares – būvniecības aktivitāte samazinājusies gandrīz par trešdaļu, un dažos reģionos cietusi lauksaimniecības produkcija.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru