Tehnoloģiju gigants Nasdaq iegrimst korekcijas zonā, jo akciju izpārdošana pasliktinās

Bažas par ienākumiem tehnoloģiju nozarē un ASV ekonomikas palēnināšanos piektdien negatīvi ietekmēja Nasdaq Composite indeksu, tādējādi tas ir pietuvojies 10 % kritumam no jūlija sākumā sasniegtā rekordaugstā līmeņa, ko tirgus dalībnieki parasti dēvē par “korekciju”.

Piektdien, pēc tam, kad ziņojums par nodarbinātību, kas bija vājāks, nekā gaidīts, izraisīja bažas par to, vai Federālo rezervju sistēmai nākamajā sanāksmē būs ievērojami jāsamazina procentu likmes, lai nepieļautu ekonomikas lejupslīdi, šis indekss piektdien samazinājās par aptuveni 3%.

Nasdaq indekss ir samazinājies par 10,4 %, salīdzinot ar 10. jūlijā reģistrēto rekordaugsto 18 647,45 punktus. Tiek uzskatīts, ka indekss vai akcija piedzīvo korekciju, ja tā slēgšanas līmenis ir par 10 % vai vairāk zemāks par iepriekšējo rekordaugsto slēgšanas līmeni.

“Šī ir vecmodīga korekcija,” teica Plumb Funds izpilddirektors un portfeļu pārvaldnieks. “Mēs nodevām ekonomikas lāpu no uztveres par izaugsmi uz uztverei, ka nepieciešama valdības iejaukšanās ar zemākām procentu likmēm, lai stabilizētu ekonomiku.”

Saskaņā ar Reuters veikto LSEG datu analīzi pēdējo 44 gadu laikā indekss 24 reizes ir nonācis korekciju zonā pēc tam, kad ir sasniedzis jaunu maksimumu, jeb aptuveni reizi divos gados. Divās trešdaļās no šiem gadījumiem indekss mēneša laikā pēc ieiešanas korekcijas teritorijā palielinājās.

No gada sākuma Nasdaq indekss joprojām ir palielinājies par 12 %. Nasdaq kritums notiek tāpēc, ka investori kļūst piesardzīgāki attiecībā uz augsti novērtētajām tehnoloģiju akcijām, kas lielāko daļu gada ir bijušas augšupejošas, pateicoties sajūsmai par mākslīgā intelekta potenciālu.

Akcijas arī nonākušas periodā, kas parasti ir sezonāli svārstīgs.

Septembris un oktobris parasti ir svārstīgi mēneši ASV akcijām. Cboe Volatility index – Volstrītas visuzskatāmākais investoru satraukuma rādītājs – oktobrī vidēji ir 21,8, kas ir augstākais rādītājs jebkurā mēnesī,

“Tas nav neparasts sezonāls modelis. Līdzīgu izpārdošanu piedzīvojām 2023. gada augustā, lai gan, iespējams, šī ir spēcīgāka,” teica Ocean Park Asset Management galvenais investīciju direktors Džeimss Sent Obins.

“Es uz to raudzītos kā uz korekciju, ko daudzi cilvēki gaidīja vasarā. Visas lietas viena uz otras uzkrājas, lai padarītu tirgu nervozu,” viņš teica.

Pagājušajā mēnesī Tesla un Alphabet neveiksmīgie rezultāti pastiprināja bažas par pārlieku augstiem novērtējumiem. Vienlaikus var rasties bažas, ka vājāki rezultāti, nekā gaidīts, atspoguļo plašāku ekonomikas vājināšanos.

Strauji augošās obligāciju cenas un ienesīguma kritums liecina, ka investori meklē drošu patvērumu. Tas viss liecina par to, ka ekonomika globālā mērogā palēninās, un tas investoriem rada pamatu bažām.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru