Air New Zealand kļūst par pirmo lielo aviokompāniju, kas atteikusies no klimata mērķa

Jaunzēlandes aviokompānija Air New Zealand ir atteikusies no 2030. gadam izvirzītā mērķa samazināt oglekļa emisijas, vainojot grūtības nodrošināt efektīvākas lidmašīnas un ilgtspējīgu reaktīvo dzinēju degvielu.

Šis solis padara to par pirmo lielo aviokompāniju, kas atteikusies no šāda klimata mērķa.

Aviokompānija piebilda, ka tā strādā pie jauna īstermiņa mērķa un joprojām ir apņēmības pilna sasniegt nozares mēroga mērķi – līdz 2050. gadam panākt nulles emisijas.

Tiek lēsts, ka aviācijas nozare rada aptuveni 2 % no globālajām oglekļa dioksīda emisijām, kuras aviosabiedrības cenšas samazināt, izmantojot tādus pasākumus kā vecāku lidaparātu nomaiņa un atjaunojamo avotu degvielas izmantošana.

“Pēdējos mēnešos un jo īpaši pēdējās nedēļās ir kļuvis skaidrs arī tas, ka iespējamā kavēšanās mūsu flotes atjaunošanas plānā rada papildu risku mērķa sasniedzamībai,“ paziņojumā norādīja Air New Zealand izpilddirektors Gregs Forans.

Air New Zealand 2022. gadā pieņēma mērķi līdz 2030. gadam samazināt emisijas par gandrīz 29 %.

Tas bija daudz vērienīgāks nekā globālās aviācijas nozares noteiktais 5 % samazināšanas mērķis tajā pašā laikposmā.

Ilgtspējīga aviācijas degviela (SAF) ir būtiska nozares stratēģijas daļa, lai samazinātu emisijas, taču aviosabiedrībām ir bijis grūti to iegādāties pietiekamā daudzumā.

“SAF cena ir dārgāka nekā tradicionālajām degvielām, un nav pietiekamas jaudas, lai to ražotu plašā mērogā,” sacīja Eliss Teilors no aviācijas analītikas uzņēmuma Cirium.

Starptautiskā aviokompāniju organizācija IATA paziņoja, ka nozares emisiju samazināšanas mērķis ir “2050. gadā panākt nulles neto emisiju samazinājumu, un aviokompānijas nesamazina savu apņemšanos”.

Tā piebilda, ka, lai gan šis mērķis ir sasniedzams, “mēs esam atkarīgi arī no pareiziem atbalsta pasākumiem no valdību puses”.

“Mums ir jāpalielina visi risinājumi, tostarp SAF ražošana, kā arī jauni tehnoloģiskie risinājumi, tostarp ūdeņraža izmantošana un oglekļa atdalīšana.”

Teilors sacīja, ka aviosabiedrības ietekmē arī jaunu lidmašīnu piegādes kavējumi, “jo gan Boeing, gan Airbus pēdējos gados piegādā mazāk jaunu lidmašīnu, galvenokārt tāpēc, ka radušies sarežģījumi plašākās ražotāju piegādes ķēdēs”.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru