8 kukaiņu kodumu veidi, par kuriem gluži vienkārši būtu jāzina!

Īpaši svarīga šī informācija ir tad, ja jums ir bērni.

Lasi vēl: Tev maksās par to, lai tu ceļotu un dzertu alu – kur vēl labāku darbu!

Vasarā ne vienu reizi vien mūs sakož kaut kādi kukaiņi. Lai izvairītos no neparedzamiem un nepatīkamiem atgadījumiem un pēcāk arī sekām, ļoti svarīgi ir mācēt atpazīt kodumus un zināt, kā tos apstrādāt.
Odu kodums
Oda kodums izskatās kā apsārtis zemādas burbulis, kas stipri niez. Šī koduma gadījumā nav jādara nekas īpašs vai specifisks, varat vien uzsmērēt nomierinošu ziedi.
Taču, ja koduma dēļ jums rodas karstuma viļņi, sāpes locītavās un limfmezglu uztūkums, ieteicams vērsties pēc palīdzības pie ārsta, jo, iespējams, asinīs tikusi infekcija.
Blusu kodums
Šie kodumi izraisa spēcīgu niezi. Parasti blusu kodumi parādās pa 3 – 4 kodumiem vienuviet, kas atgādina mazas, sarkanas pumpiņas vai pūslīšus.
No sākuma tos nepieciešams nomazgāt ar ziepēm un ūdeni. Pēc tam koduma vietas apstrādājiet ar cinka krēmu vai arī kādu citu līdzekli, kas noņem niezi. Koduma vietas nekādā gadījumā nekasiet, jo varat ievazāt tajās infekciju.
Blakts kodums
Blakts kodumi izskatās ļoti dažādi. Ir cilvēki, kas tās vispār nepamana, bet citiem cilvēkiem rodas spēcīga alerģiska reakcija, kuras rezultātā ir spēcīgs kairinājums un nemitīga nieze.
Neskaitot ādas bojājumus, blakts kodumu rezultāta iespējams dabūt arī šādus tipiskus simptomus: nieze, dermatīts, bet alerģiskiem cilvēkiem – uztūkums un pat čūlas.
Galvenais ārsts pret blaktīm ir higiēna. Pirmkārt, nomazgājieties ar ziepēm, īpašu uzmanību pievēršot tieši koduma vietām. Sliktākā gadījumā varētu būt nepieciešami pretiekaisuma līdzekļi vai antihistamīns.
Zirnekļa kodums
Izņemot pāris zirnekļa sugas (piemēram, melnā atraitne vai karakurts), lielākā daļa zirnekļu kodienu ir nekaitīgi. Raksturīgākais šiem kodieniem – divi punktiņi, kuriem apkārt ir aplīši.
Ja jums iekodis zirneklis, pirmkārt, nomazgājiet koduma vietu ar ūdeni un ziepēm. Tad pielieciet koduma vietai klāt ledu un, vajadzības gadījumā, iedzeriet arī pretsāpju līdzekļus. Ja koduma vieta stipri sapampusi, iedzeriet antihistamīna līdzekļus.
Ja gadījumā pamanāt daudz nopietnākus simptomus vai arī jums ir aizdomas, ka zirneklis bijis indīgs, pēc iespējas ātrāk vērsieties pēc ārsta palīdzības.

Lasi vēl: Meitene nopirka veikalā paipalu olu un ielika to būrītī pie sava papagaiļa. Lūk, kas no tā iznāca!
Ērces kodums
Šie parazīti, kas bieži mēdz dzīvot uz mājdzīvniekiem (īpaši uz suņiem), cilvēkiem var būt ārkārtīgi bīstami. Viņi izplata Krimas-Kongo hemorāģisko drudzi un Laima slimību.
Ja jums ir iekodusi ērce, to nepieciešams pēc iespējas ātrāk dabūt laukā, turklāt neizmantojot tautas metodes, kā eļļu, benzīnu vai piededzināšanu. Izmantojiet pinceti: aptveriet ērci pēc iespējas tuvāk ādai un uzmanīgi pavelciet uz augšu. Pēc tam ar ziepēm un ūdeni rūpīgi iztīriet koduma vietu.
Atcerieties, ka ērces var inficēt jūs ar dažādām slimībām vēl 48 stundas pēc koduma, tādēļ ir ļoti svarīgi, atgriežoties no meža, pārbaudīt, vai pie jums nav pieķērusies kāda ērce.
Skudras kodiens
Dažu skudru sugu kodienos (piemēram, rūsgano meža skudru) ir atrodama inde, kas cilvēkam var izraisīt niezi, iekaisumu un ādas kairināšanu. Ja simptomi nepāriet, svarīgi ir sasmērēt ādu ar kortizonu.
Ja gadījumā jums uz ādas uzrodas čūlas, nekādā gadījumā nespridziniet tos, lai neievazātu infekciju. Ja tā notiek, tad nekavējoties dodieties pie ārsta.
Lapsenes kodiens
Bites kodiens
Patiesībā šo kukaiņu inde nav kaitīga, taču sāpīga gan. Taču ļoti daudziem cilvēkiem ir alerģija pret šo kukaiņu kodumiem. Šādā gadījumā nepieciešams nekavējoties vērsties pie ārsta.
Lai samazinātu pampumu, apstrādājiet koduma vietu ar etiķi vai tamlīdzīgu līdzekli. Bites bieži mēdz atstāt ādā dzeloni. Ja jums ādā palicis dzelonis, tad ar pinceti rūpīgi izņemiet to ārā.
Noteikti dalieties ar šo svarīgo ziņu arī ar citiem lasītājiem!

 

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru