5 rupjas kļūdas gultas veļas kopšanā, kuru dēļ tā bojājas nepieklājīgi ātri

Gultas veļa ir viens no svarīgākajiem ērta miega kritērijiem. Miega laikā tai nevajadzētu sagriezties, zaudēt formu un savelties. Tomēr slikta kvalitāte ne vienmēr ir iemesls veļas straujai bojāšanai. Iespējams, ka tieši jūsu rīcība noved pie tā, ka pāris mēnešu laikā tā kļūst nelietojama. Tāpēc pastāstīsim sīkāk par to, no kādām kļūdām gultas veļas aprūpē vajadzētu izvairīties.

Pirmā kļūda: nepareiza veļas ievietošanas veļas mašīnā

Veļas mašīnā gultas veļa bieži ir savijusies un sapinusies, kā rezultātā tā jau kļūst saburzīta un neprezentējama. Bet slikts izskats ir mazākais ļaunums. Daudz sliktāk ir tas, ka šādos mazgāšanas apstākļos audums ātri plīst un stiepjas. Turklāt traipus ir grūtāk nomazgāt.

Lai izvairītos no šādām sekām un neradītu veļas mašīnai nevajadzīgu slodzi, kas izraisa ātru iekārtas nolietojumu, gultas veļa ir pareizi jāievieto. Nav obligāti jāveido ideāli vienmērīgas kaudzes, bet ievērojiet zināmu principu.

Kā pirmo ieliec smagāko lieta, kas, visbiežāk, ir segas pārvalks. Tālāk seko palagi, bet beigās spilvendrānas. Ja vienlaikus mazgājat divus komplektus, secībai jābūt vienādai: divi segas pārvalki, divi palagi un divas spilvendrānas. Lai saglabātu līdzsvaru un novērstu veļas saburzīšanos, pievienojiet cilindram īpašas veļas bumbiņas vai parastās tenisa bumbiņas, kas mazgāšanas procesā nogludinās veļu.

Otrā kļūda: veļas mašīnas cilindra pārblīvēšana

Ne velti minējām, ka veļai vajag vairāk brīvības. Ja to cieši ieliksi cilindrā, pastāv iespēja, ka traipi neizmazgāsies un arī pēc mazgāšanas veļa nebūs svaiga. Vienas mazgāšanas vietā labāk veikt vairākas. Pat ja maksimālā slodze ir pieci kilogrami, jums nevajadzētu akli paļauties uz šo skaitli.

Sniegsim piemēru: sausas veļas komplekts sver pusotru kilogramu, un cilindrā var iekraut piecus kilogramus (saskaņā ar ražotāju apliecinājumiem). Sanāk, ka veļas mašīnā var izmazgāt trīs komplektus uzreiz. Tomēr tas ir teorētiski, bet praksē viss ir pavisam savādāk. Maz ticams, ka cilindrā varēsiet ievietot trīs segas pārvalkus, trīs palagus un sešas spilvendrānas. Turklāt, kad veļa kļūs mitra, tā svērs gandrīz divas reizes vairāk.

Trešā kļūda: gultas veļas mazgāšana kopā ar dvieļiem

Parasti, ja mazgāšanā ir tikai viens gultas veļas komplekts, veļas mašīnai pievienojam arī dvieļus, lai veļas mašīnas cilindrs nepaliek pustukšs. Tomēr tā ir slikta ideja, it īpaši, ja gultas veļa ir dārga un izgatavota no smalkiem audumiem. Dvieļiem ir raupja virsma, kas mazgāšanas laikā rada berzi. Rezultātā to materiālu šķiedras, no kuriem tiek izgatavota gultas veļa, ātri nolietojas. Lai tas nenotiktu, vienkārši mazgājiet spilvendrānas, segas pārvalkus un palagus atsevišķi no vannas un virtuves dvieļiem.

Lasi arī: Šokējoši! 5 iecienīti augļi un ogas, kas var būt ļoti kaitīgi! Bet to var labot…

Ceturtā kļūda: nav matrača pārvalka

Daudzi cilvēki joprojām uztver virsmatrača un spilvenu pārvalkus kā kaut ko nevajadzīgu, taču patiesībā tās ir ļoti noderīgas lietas, kas ir jūsu uzmanības vērtas. Pirmkārt, produkts aizsargā matraci no netīrumiem, nodiluma un formas zuduma, otrkārt, uzlabo spēju uzsūkt mitrumu un regulēt ķermeņa temperatūru miega laikā, un, treškārt, pateicoties tam, putekļu ērcītes neiekļūst gultas veļā, attiecīgi, jūs arī nenonākat saskarē ar šiem kaitīgajiem mikroorganismiem.

Piektā kļūda: nepareiza žāvēšana

Tiklīdz veļas mašīna ir paziņojusi par mazgāšanas cikla beigām, nekavējoties izņemiet gultas veļu. Neatstājiet to tvertnē uz ilgu laiku, pretējā gadījumā veļa iegūs specifisku smaku, kas izzudīs tikai nākamajā mazgāšanas reizē.

Izmazgāto veļu izņem nevis visus uzreiz, bet pa viena lietai, un uzreiz ar rokām nogludini to. Ērtības labad izmantojiet veļas mazgājamās mašīnas augšdaļu: uzmanīgi salokiet veļu, novietojiet to uz ierīces un ar rokām izlīdziniet grumbas.

Novietojiet žāvētāju, uz kura plānojat pakārt veļu, labi vēdināmā telpā. Tā var būt dzīvojamā istaba vai balkons. Bet vannas istaba un virtuve nav piemērotas telpas šim darbam. Pirmajā telpā ir pārāk mitrs, un otrajā telpā pastāv risks absorbēt ēdiena smaržu. Jūsu labākie palīgi žāvēšanas laikā ir istabas temperatūra un caurvējš.

Ja žāvējat veļu ārā, šeit ir daži padomi, kas jāpatur prātā. Vispirms pārbaudiet virves vai auklas – tām jābūt tīrām, pretējā gadījumā uz sausas veļas paliks netīras tumšas svītras. Pēc tam rūpīgi izlīdziniet katru priekšmetu uz virves, lai novērstu visas krokas. Un neatstājiet veļu ārā visu dienu – noņemiet to, tiklīdz tā izžūst. Pārmērīga veļas pakļaušana saulei sausina audumu un padarīs to stingrāku.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru