Kā pasargāt sevi no kaitinošiem kukaiņiem, lai vasaras vakari dabā būtu patīkami

Ne tikai cilvēkiem patīk siltas vasaras, bet arī kukaiņiem patīk karsts vasaras laiks. Tāpēc palielinās iespēja sastapties ar odiem, ērcēm un lapsenēm. Un šajā gadījumā vislabākā aizsardzība pret kukaiņiem ir informētība par tiem. Kā saka, iepriekš brīdināts, tātad pasargāts.

Kā cīnīties ar odiem

Odi tiek uzskatīti par biežākajiem mūsu miera traucētājiem (starp kukaiņiem) vasarā. Patīkamos siltos vakarus un naktis tā vien gribas pavadīt svaigā gaisā, kaut kur prom no pilsētas ielām. Bet pat viens ods var visu sabojāt.

Un, ja jūs esat izbraukuši pie dabas, tad neaizmirstiet, ka šie izsalkušie un tāpēc ļoti uzmācīgi lidojošie kukaiņi jūs jau gaida. Viņiem ir laba oža – viņi izšķir aptuveni 70 dažādas smaržas, kas palīdz atrast barības avotu. Bet, ja jūs būsiet viltīgi, tad odi no jums bēgs pa gabalu!

Odu jūtīgā oža nepanes piparmētru smaržu. Pietiek sasmalcināt augu un ar iegūto masu ierīvēt ādu, lai piespiestu odus turēties tālāk. Tas pats līdzeklis var mazināt pietūkumu pēc tam, kad kodums jau ir noticis.

Citi “pret moskītu” līdzekļi ir citrons, baziliks, lavanda, kliņģerīte, rozmarīns. Ja jums patīk organizēt pulcēšanās ar viesiem savā mājā, noteikti iegādājieties pāris no iepriekšminētajiem augiem – un problēma ar odiem pazudīs.

Jāatzīmē arī ķiploki, kuru asā smarža odiem nepatīk. Lai pastiprinātu efektu, ķiplokus vēlams sasmalcināt. Jūs varat eksperimentēt – sajauciet sasmalcinātos ķiplokus ar citronu balzamu. Pie tāda aromāta nelidos neviens sevi cienošs ods. Pat ļoti izsalcis.

Kas jums jāzina par ērcēm

Daudzi cilvēki domā, ka ērces tikai gaida mežā, taču tā nav taisnība. Jūs varat satikt šos mazos posmkājus pat parkā vai dārzā. Tāpēc pirms došanās dabā apģērbu un atklāto ādu ir vērts apstrādāt ar repelentu.

Turklāt repelentu var pagatavot pašu spēkiem. Šim nolūkam ir piemērotas, piemēram, vērmeles. Sasmalcina 50 g svaigas vērmeles (ja ir žāvēta, tad vienkārši samaļ), aplej ar 500 ml ūdens un uzvāra. Atdzesēto šķīdumu var izmantot apģērbu apstrādei. Starp citu, šo rīku var droši izmantot dzīvnieku aizsardzībai.

Kāpēc jums vajadzētu izvairīties no bitēm

Atšķirībā no ērcēm un odiem, bites un lapsenes ir vienaldzīgas pret mūsu asinīm. Šie lidojošie kukaiņi dod priekšroku ziedu nektāram, un tie iekož cilvēkam tikai tad, ja jūtas apdraudētas. Līdz ar to pēkšņas kustības blakus bitei vai lapsenei acumirklī padarīs tevi par bīstamu figūru bišu skatījumu.

Lasi arī: 5 rupjas kļūdas gultas veļas kopšanā, kuru dēļ tā bojājas nepieklājīgi ātri

Tāpēc bišu stropa tuvumā jūs nevarat veikt pēkšņas kustības, pretējā gadījumā bites nolems sevi aizstāvēt. Jums nevajadzētu mēģināt sist lapseni, ja tā jau sēž uz jums. Labāk mēģiniet maigi notīrīt kukaini.

Tā kā bites un lapsenes piesaista saldumi, vasarā nevajadzētu atstāt atvērtu medu, ievārījumu un citus desertus redzamā vietā. Neatstājiet iekostus augļus. Bet jūs varat pagatavot ēsmu, ielejot ievārījumu šķīvī un novietojot to tālāk no sevis. Šis objekts ieinteresēs lapsenes un bites, un šajā laikā jūs varat mierīgi ēst.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru