Vai pirms lietošanas olas jāmazgā? Saņemiet galīgo atbildi no ekspertiem

Dažas lietas vienmēr ir patiesas: nekad nemazgājiet tītaru vai vistas gaļu. Vienmēr nomazgājiet lapu zaļumus un visus augļus un dārzeņus, pat ja tiem ir mizas, kuras neplānojat ēst. Bet vai pirms lietošanas olas jāmazgā? Atbilde ir atkarīga no tā, par kāda veida olām jūs runājat.

ASV pārtikas un kulinārijas eksperte Lina Blanšarda sniedza skaidrojumu uz jautājumu: “Vai jums vajadzētu mazgāt olas pirms to lietošanas?”

Eksperte norādīja, ka “viss ir atkarīgs no situācijas, taču mēs varam būt droši, ka lielākā daļa no 277 olām, ko katrs amerikānis apēd gadā (vidējie dati saskaņā ar ASV olu ražotāju datiem), nav jāmazgā.”

Vistas dēj olas ar dabisku apvalku uz čaumalas, ko nereti sauc par “kutikulu”. Tas darbojas kā pirmā aizsardzības līnija pret iespējamiem baktēriju iebrucējiem vai gaisu (kas varētu paātrināt bojāšanos).

“Komerciāli ražotas olas pirms iepakošanas ir mazgātas un dezinficētas,” saka Blanšarda, un tas ir process, ko pieprasa Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departaments (USDA). Daudzviet Eiropas Savienībā ir tādi paši noteikumi. “Pirms lietošanas šīs olas nav vēlreiz jāmazgā.”

Daļa no komerciālā sanitārijas procesa ietver pasterizāciju. Tas nozīmē, ka olas ir ātri uzkarsētas un turētas augstā temperatūrā noteiktu laiku, lai iznīcinātu iespējamās baktērijas. Ja čaumalas ir neskartas, pārtikas nekaitīguma riskam jābūt zemam.

Vai pirms lietošanas olas ir jānomazgā, ja vācat tās no piemājas vistu kūts vai iegādājieties pie vietējā zemnieku tirgū?

“Ja ievācat olas no savas vistas,” turpina Blanšarda, vai arī iegādājaties tās zemnieku tirgū vai no kāda cita tirgotāja, kas netīra un nepasterizē olas, “jūs varat izmantot mitru dvieli, lai noslaucītu visus netīrumus uz olām.”

Tā kā olu čaumalas ir porainas, jums nevajadzētu tās iegremdēt ūdenī, skaidro Blanšarda. Bet droši mazgājiet olas atsevišķi, izmantojot 90 līdz 120 ° F ūdeni, lai noņemtu visus gružus. Aukstāks ūdens var ievilkt baktērijas olu porās, savukārt silts ūdens ļauj olām paplašināties un izstumt visas baktērijas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru