Sliktas ziņas tēviem: bērniem līdz 3 gadu vecumam ir jāguļ blakus mammai

Pretēji pēdējās desmitgadēs izplatītajam un pediatru atbalstītajam viedoklim, ka jaundzimušajam un zīdainītim, nemaz nerunājot par lielākiem bērniņiem, noteikti ir jāguļ savā gultiņā, jaunākie pētījumi liecina pilnīgi ko pretēju.

Lasi vēl: Interesanti fakti par sēnēm, kurus jāņem vērā dodoties sēņot

Proti, pediatrs un zinātnieks Nils Bergmans no Keiptaunas Universitātes, kas ilgstoši pētījis cilvēkbērnu un dzīvnieku mazuļu smadzeņu attīstību, aicina ļaut bērniem palikt vecāku gultā vismaz līdz trīs gadu vecumam. Turklāt jaundzimušajam būtu pat jāguļ uz mātes krūtīm pirmās divas viņa dzīves nedēļas.

Pētījumos noskaidrots, ka ciešs „ādas – ādas” kontakts un mātes sirdspuksti nodrošina ne tikai dziļāku un mierīgāku jaundzimušā miegu, bet arī rada drošāku vidi bērnam. To apliecināja sirds darbības reģistrācija un analīze – mazuļiem, kas gulēja cieši blakus savai mammai, bija mazāks stress un mierīgāka sirdsdarbība, salīdzinot ar bērniem, kuri gulēja šķirtās gultās no vecākiem.

Atsevišķa gulēšana neveicina, bet tieši otrādi – apgrūtina drošās piesaistes veidošanos, kas ir viens no svarīgākajiem mehānismiem, kas vēlāk ietekmē jau pieauguša cilvēka spēju iesaistīties emocionāli veselīgās attiecībās ar savu bērnu.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru