Psihologi skaidro, kāpēc cilvēki mēdz krāpt savu otro pusīti

Pētījuma rezultātos, kas nesen tika publicēti Journal of Sex Research, krāpšanas cēloņi tika sīki aprakstīti.

Saskaņā ar pētnieku grupu, ir četri galvenie iemesli, kāpēc cilvēki krāpj.

Lasi vēl: Šīs ir tās zodiaka zīmes, kuras ne par ko nekrāps savu mīļoto. Zelta gabaliņi!

Jūtu trūkums (“Es vairs nemīlu savu partneri.”)

Nav pārsteidzoši, ka lielākā daļa krāpēju atzina, ka viņi pārtrauca mīlēt savus partnerus. Apgalvojums “Es tevi vairs nemīlu”, lai gan tas izklausās vienkārši, faktiski var būt tikai attaisnojums. Turklāt problēma var būt pavisam citāda, piemēram, komunikācijas trūkums, garlaicība vai banāls intereses zudums.

Atbildības trūkums (“Es pilnībā nebiju nopietni noskaņots”)

Daudzi cilvēki, veidojot attiecības, nav ļoti nopietni. Viņi attiecībās neveic nekādus pienākumus. Tas kļūst par problēmu tikai tad, ja partneriemnav vienots viedoklis šajā jautājumā.

Pats par sevi saprotams, ka partneru laime tieši ir atkarīga no viņu uzticības pakāpes. Pievilkšanās, uzticības un intimitātes trūkums, savukārt, agrāk vai vēlāk novedīs pie šķiršanās.

Zema pašcieņa (“Es gribēju / gribēju paaugstināt savu reputāciju”)

Jauni iekarojumi mīlas frontē palielina mūsu pašcieņu. Sievietes un vīrieši, kas izlemj krāpt zemas pašcieņas dēļ, kļūdaini uzskata, ka saites ar svešiniekiem dos viņiem pašapziņu.

Dažkārt krāpšana notiek tāpēc, lai paaugstinātu savu reputāciju. Šādi gadījumi ir tipiskāki jauniešiem, taču dažkārt to dara arī nobriedušāki cilvēki, kas lemj par šādu rīcību.

Nejaušie apstākļi (“es biju piedzēries/usies un nespēju skaidri spriest”)

Nereti gadījuma rakstura apstākļi stājas spēkā. Persona vienkārši nonāk nepareizā laikā nepareizā vietā un veic nepareizu rīcību. Alkohols un dažas narkotiskās vielas liek personai aizmirst par aizliegumiem un aizmiglo saprātu. Varbūtība, ka persona veiks nepareizu izvēli un krāps savu partneri, ievērojami palielināsies, ja viņš ir alkohola vai narkotiku ietekmē.

Nodevības sekas

Attiecībā uz nodevības sekām – psiholoģiskas un bieži arī fiziskas, no tām cieš gan tie, kas krāpj, gan paši krāpēji.

Žurnālā “Sociālo un personisko attiecību žurnāls” publicētajā pētījumā Rouzī Šrauta no Nevadas Universitātes Rīno atklāja saikni starp uzvedību, ietekmējošugan garīgo veselību, gan uzvedību, kas ietekmē arī fizisko veselību. Ņemot vērā visu iepriekš minēto,krāpšanas upurim rodas paaugstināts risks attīsīt depresiju un trauksmainību.

Arī RouzīŠrauta apgalvo: “Cilvēki, kuriem ir bijis spēcīgs emocionālais un psiholoģiskais trieciens pēc viņu partnera krāpšanas, ir pakļauti riskantākai uzvedībai. Viņi var ēst mazāk nekā parasti vai pārtraukt ēst vispār, sākt lietot alkoholu un narkotikas, iestāties seksuāla rakstura attiecībās alkohola un narkotiku ietekmē vai iztukšot sevi sporta zālē. Krāpšana ne tikai negatīvi ietekmē garīgo veselību, bet arī var kļūt par iemeslu bīstamai uzvedībai. ”

Kā jau minēts iepriekš, daudzi zinātnieki un eksperti uzskata, ka mēs pēc savas būtības neesam monogāmi. Pirms reliģijas pieņemšanas mūsu senči regulāri iesaistījās poligāmos sakaros, lai nodrošinātu dzimtas izdzīvošanu un turpināšanu. Turklāt mūsu smadzenes nemitīgi meklē kaut ko jaunu un neparastu, un ir tendence vadīties pēc vēlmes un iekāre.

No tā izriet jautājums: tad kāpēc saglabāt uzticību?

Atbilde ir vienkārša – emocionālās saites dēļ. Mūža partneris ir persona, ar kuru jūs varat dalīties vispatīkamākajās atmiņās, partneris uz ko varat paļauties, un kas galu galā jūs mīlēs neatkarīgi ne no kā.

Skaistums izzūd. Hormoni nomierinās. Mēs kļūstam veci. Tie, kas izvēlas mīlestību un uzticību, būs dāsni atalgoti.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru