Pasaules Meteoroloģiskā organizācija: vasarā uz planētas būs vērojami anomāli laikapstākļi. Vai tas skars arī mūs?

Šovasar uz Zemes būs vērojami anomāli laikapstākļi, dažos reģionos būs pārmērīgi nokrišņi, bet citur valdīs liels sausums, brīdina Pasaules Meteoroloģiskā organizācija (PMO).

Pēc PMO aplēsēm, tropiskajos platuma grādos vasarā ir gaidāma neparasti augsta okeāna virsmas temperatūra, kā arī nokrišņu deficīts Dienvidamerikā un Indostānas pussalā. Vienlaikus Austrālijā, Indonēzijas un Indijas okeāna austrumu daļā būs vērojams neparasti liels nokrišņu daudzums. Šos secinājumus veica ekspertu grupa, kas izstrādāja PMO Globālo sezonas klimata biļetenu.

Šādu dokumentu PMO laiž klajā četras reizes gadā. Tajā ietvertās prognozes ir balstītas uz datiem, kas iegūti no 13 globālajiem ilgtermiņa prognozēšanas centriem, kas atrodas visā pasaulē. Aprīļa beigās tika publiskots jaunākais dokuments, kurā aplūkotas laikapstākļu tendences uz planētas 2020. gada maijā, jūnijā un jūlijā.

Atmosfēras virsmas slāņa temperatūra no 2020. gada maija līdz jūlijam un paredzamais nokrišņu daudzums tajā pašā laika posmā. Teritorijas ar temperatūru virs normas, normas robežās un zem normas ir attēlotas sarkanā, pelēkā un zilā krāsā; apgabali ar nokrišņiem virs normas, normas robežās un zem normas ir atainoti attiecīgi zaļā, pelēkā un oranžā krāsā.

Pamatojoties uz jauniem instrumentāliem novērojumiem, eksperti salīdzināja modelēšanas rezultātus ar normālām tendencēm (šīs tendences ir līknes, kas izveidotas, pamatojoties uz ilgtermiņa meteoroloģiskiem novērojumiem 1993.-2009. gadā).

Viņi secināja, ka vasaras sezonā lielākajā daļā planētas atmosfēras virsmas slāņa temperatūra būs augstāka par normālajām vērtībām. Līdzīga tendence gaidāma nokrišņu jomā – daudzos reģionos to daudzums būs pārmērīgs.

Tomēr gandrīz visā Dienvidamerikā un Āfrikā, kā arī Indostānas pussalā nokrišņu būs mazāk nekā parasti. Indonēzijas arhipelāgu un Austrāliju – tieši pretēji – gaida neparasti daudz nokrišņu.

Vasaras sezonā pasaules okeāna tropiskajos platuma grādos gaidāma kritiska ūdens temperatūras paaugstināšanās. Šīs parādības kopā norāda uz iespējamu tropisko ciklonu palielināšanos un paaugstinātu apdraudējumu koraļļu rifiem.

Eksperti uzsvēruši, ka COVID-19 pandēmija ir nodarījusi milzīgu kaitējumu pasaules valstu galvenajām ekonomikas nozarēm un valstu Vese***as aprūpes sistēmām, un šādā periodā valdībām ir īpaši svarīgi paļauties uz precīzām klimata prognozēm, jo ​​laikapstākļiem  arī ir izšķiroša loma sociālo jautājumu risināšanā.

Lasi vēl: Ko darīt ar koka krustu, kad aizgājējam par godu esi nolēmis uzstādīt pieminekli. Nepārkāpjams likums!

Starptautiskās sabiedriskās un politiskās organizācijas ne vienmēr ieklausās zinātnieku prognozēs: piemēram, nesenā ekspertu aptauja parādīja, ka vadošie klimatoloģijas speciālisti uzskata, ka par zemu ir novērtētas aplēses par okeāna līmeņa pieaugumu, ar kurām nāca klajā starpvaldību ekspertu grupa klimata pārmaiņu jautājumos.

Avots:

yandex

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Pievienot komentāru